Hlavní obsah

Veterán z Pearl Harboru se vrátil ke svým, pohřbili ho ve vraku lodi

Válečný veterán Raymond Haerry spočinul na místě vraku USS Arizona.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Veterán Raymond Haerry jako jeden z mála přežil nálet na Pearl Harbor. Za života se tam nikdy nevrátil. Vzpomínky byly pro něj příliš bolestné.

Článek

Japonský útok na americký přístav Pearl Harbor je černým dnem amerických dějin. Na tehdy 19letého Raymonda Haerryho se ale usmálo štěstí. Byl jedním z 334 přeživších z lodi USS Arizona. Přes dva tisíce námořníků ale v prosinci 1941 v přístavu padlo.

Haerry zemřel v 94 letech loni v září. Jeho posledním přáním bylo připojit se ke svým padlým kamarádům. Během života se nikdy do Pearl Harboru nevrátil, protože vzpomínky byly pro něj příliš bolestné. Z vojáků, kteří sloužili na zničené lodi, jich žije už jen pět.

„To bratrství nikdy nezmizelo, a čím více se blížil ke konci života, tím silněji rezonovalo,” řekla ABC jeho vnučka Jessica Marinová.

„Přeživší z USS Arizona Raymond Haerry se vrátil 15. dubna na svou loď. Jeho vnučka Jessica Marinová převzala americkou vlajku."

Námořnictvo Spojených států Haerryho přání splnilo a pohřbilo ho ve vraku lodi. Na místě trosek bitevníku USS Arizona, kde přišlo o život přes tisíc amerických námořníků, mohou spočinout pouze vojáci, kteří na lodi sloužili a útok přežili.

Dosud námořnictvo na dně laguny pohřbilo 41 pamětníků bitvy. Raymond Haerry se stal 42.

Reklama

Související témata:

Doporučované