Hlavní obsah

Veteráni afghánské války bojují na východě Ukrajiny na obou stranách konfliktu

Bojovali v Afghánistánu. Nyní šli opět do zbraně na Ukrajinu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Veterány afghánské války je možné na východě Ukrajiny nalézt mezi ukrajinskými vojáky i proruskými separatisty.

Článek

Vojenský doktor Anatolij Pljašnik slouží v ukrajinské armádě od začátku bojů v roce 2014, ale Donbas není jeho první konflikt. V 80. letech bojoval v sovětské armádě v Afghánistánu.

„Musíme říct, kolik bolesti a trápení jsme tam těm lidem způsobili, kolik nevinných civilistů jsme zabili, kolik měst a vesnic zničili,” říká Pljašnik.

Sovětské jednotky bojovaly proti afghánským povstalcům téměř deset let poté, co Afghánistán v roce 1979 napadly. Pljašnik říká, že si v tu dobu společně se svými spolubojovníky mysleli, že bojují za správnou věc. Později se z něho stal civilní lékař a jeho pohled na tuto válku se změnil.

„Je pro mě velmi těžké mluvit o těchto skutečnostech, protože veteráni i v naší oblastní organizaci mluví spíše o tom, kolik cest a škol jsme tam postavili,” přiznává ukrajinský vojenský lékař.

Oleksij, který nechtěl zveřejnit své příjmení, je další veterán z Afghánistánu. Sloužil tam jako ostřelovač a teď je z něj mechanik v ukrajinské armádě.

„Sovětská propaganda tehdy tvrdila, že Američané chtějí napadnout Afghánistán a rozmístit tam jaderné zbraně – podél sovětské hranice. Je jednoduché přesvědčit osmnáctiletého člověka. Až teď začínáte přemýšlet o tom, proč jsme tam museli jít,” tvrdí Oleksij.

Tito muži nejsou jediní veteráni sovětsko-afghánské války, kteří slouží na východě Ukrajiny. Oba říkají, že někteří jejich bývalí spolubojovníci stojí i na druhé straně bojové linie.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované