Hlavní obsah

Veterinární opatření proti polskému masu skončila. Podle Tomana jsou ale nejméně problematické české potraviny

Tisková konference ministra zemědělství Miroslava Tomana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dnešním dnem skončilo mimořádné opatření zaměřené na dovážené polské hovězí maso.

Článek

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) ve středu představil výsledky činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce za rok 2018.

Výsledky kontrol inspekce ukázaly, že nejvíce pochybení bylo u potravin z třetích zemí (25,1 %). U potravin ze zemí EU našli inspektoři chyby v 16,9 procenta případů.

Podle ministra jsou proto nejspolehlivější české potraviny. „Nejmenší podíl záchytu nevyhovující kvality je u tuzemských potravin,“ řekl ministr Toman.

Prakticky nulové problémy jsou pak podle ministra u potravin označených známkou Klasa. „Čeští výrobci jsou po celou dobu pod kontrolou. Jakákoliv pochybení lze ihned řešit,“ dodal Miroslav Toman.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla v roce 2018 přes 43 tisíc kontrol v provozovnách, z toho přes 25 tisíc v prodejnách.

„Nejméně spokojení jsme u provozoven společného stravování. Je to něco, co jsme dříve neznali,“ tvrdí Martin Klanica, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Loni inspektoři uzavřeli 67 provozoven. Zhruba u každé čtvrté kontrolované provozovny narazili na problém.

Martin Klanica také zmínil polská jablka obsahující zakázané pesticidy. „Nechápu, jak je možné, že se aplikují přípravky, které jsou už několik let v EU zakázané. Jde o systémové selhání,“ řekl ředitel SZPI

„Říct v tuto chvíli, která země je nejhorší, prostě nelze. Na země, kde máme podezření, se ale zaměřujeme v kontrolách,“ reagoval na dotaz novinářů ředitel inspekce.

Ministr Toman následně dodal, že kontroly masa z Polska budou pokračovat. „Budeme nadále kontrolovat dovoz z Polska, podobně jako i z dalších zemí,“ řekl ministr Toman.

Bude také záležet na tom, jak si Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa vyhodnotí rizika právě u Polska. „Polská produkce je pro nás v řadě ohledů problém,“ dodal Klanica.

Vystoupení ministra před novináři připadá také na den, kdy oficiálně skončilo mimořádné veterinární opatření zaměřené na dovážené polské hovězí maso.

Podle ministra Tomana byly záruky z polské strany dostatečné. Poláci v materiálu zaslaný ministerstvu na třech stránkách popisují množství a průběh mimořádných kontrol, které polská veterinární správa od 21. února provedla na stovkách tamních jatek, včetně 162 „vysoce rizikových“. Vedle kontroly toho, jak jsou zde dodržovány požadavky Evropské unie, probíhala i paralelní kontrola dokumentace a zdravotního stavu porážených zvířat před i po porážce.

„Celkem bylo mezi 21. únorem a 22. březnem zkontrolováno 227 jatek,“ píše se v dokumentu, který má Seznam k dispozici. „Všem veterinářům, kteří prováděli kontrolu zvířat, jsme také umožnili přístup do Centrální databáze identifikace a registrace zvířat (AIRS).“

Další stovky veterinárních kontrol se zaměřily na přepravu zvířat a masa, prodejce hovězího a inspektoři dorazili také do desítek hovězích farem.

Mimořádné veterinární kontroly se zavedly 21. února. Všechny zásilky hovězího masa původem z Polska bylo možné uvádět na český trh teprve až po jejich vyšetření na přítomnost salmonely. Tato povinnost dovozcům odpadla.

Reklama

Doporučované