Hlavní obsah

Větší dohled nad letadly a tréninkem. Letečtí vyšetřovatelé jdou na výslech do Senátu

Společnost Boeing slibuje změny softwaru letadel.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Federální úřad pro letectví (FAA) letos v létě plánuje rozsáhle přepracovat proces dohledu nad stavbou letadel. Vyplývá to z výpovědí připravených pro slyšení před americkým Senátem, ke kterému dojde ve středu.

Článek

Do července hodlá Federální úřad pro letectví vypracovat nová hodnotící kritéria pro školení pilotů a dojde také k přezkoumání a zhodnocení současných dokumentů a certifikátů. Pro agenturu AP to uvedl generální inspektor letecké dopravy Calvin Scovel, který dohlíží nad FAA a dalšími agenturami.

Podle slov Scovela úřad našel v průběhu let řadu nedostatků v řízení a v kontrolních procesech. „Zatímco revize procesu dohledu Federálního úřadu pro letectví je důležitým krokem, klíčové je to, aby agentura identifikovala a sledovala oblasti s nejvyšším rizikem,“ řekl Scovel.

Připomínky přicházejí v době, kdy FAA čelí přísným kontrolám a kritice ohledně letounu Boeing 737 Max. Tento typ letadla za poslední půlrok dvakrát havaroval v Indonésii a v Etiopii. Vyšetřovatelé zkoumají, co pád letadel způsobilo a zda nedošlo k pochybení při kontrole softwaru pro řízení letu.

Ve středu tak dojde v Senátu ve Washingtonu ke slyšení, kde promluví vyšetřovatelé o svých výsledcích.

Šéf správy FAA Daniel Elwell údajně ve středu plánuje předložit dokumenty o tom, že Boeing provedl změny v klíčových programech pro řízení už v lednu. Elwell podle agentury AP uvedl, že FAA stále přezkoumává plány výrobců letadla pro aktualizaci softwaru a další pilotní výcvik. Nazývá tuto revizi „prioritou agentury“.

Mluvčí FAA Gregory Martin ale v úterý řekl, že předložené změny z ledna byly pouze předběžné, nikoli finální. Oznámil také, že úřad zatím nedostal od společnost Boeing dokončené návrhy pro vylepšení systému.

Boeing už dříve uvedl, že změny v systému budou zahrnovat ochranu proti chybám v senzorech, jelikož právě chybná měření mohla způsobit smrtelné havárie Boeingu 737 Max. Vyšetřovatelé v Etiopii očekávají, že tento týden vydají předběžnou zprávu o letecké havárii, která zabila 157 lidí. Konečné určení příčiny nehody však může trvat i měsíce.

Stejný, údajně nebezpečný typ Boeingu 737 Max 8 musel v úterý nouzově přistát na Floridě kvůli problémům s motorem. Na palubě nebyli žádní cestující, letadlo americké aerolinky Southwest Airlines pouze přelétalo do Kalifornie, kde mělo dojít k jeho odstávce. „Dva piloti na palubě letu oznámili výkonnostní problém s jedním z motorů krátce po startu,“ uvedla letecká společnost podle serveru CNN. Letadlo bezpečně přistálo a nikdo nebyl zraněn.

Reklama

Související témata:

Doporučované