Hlavní obsah

Větší města v Ústeckém kraji zdražovat jízdné neplánují

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Většina měst v Ústeckém kraji zdražovat jízdné kvůli vyšším nákladům za pohonné hmoty a energie neplánuje. Lidé si nejspíš připlatí jen v Mostě a Litvínově. Ústí nad Labem chce zachovat slevy v případě jejich zrušení vládou.

Článek

Stoupnout by ceny jízdenek měly v městské hromadné dopravě v Mostě a Litvínově, a to o 20 procent. „Cena základní jízdenky by se měla zvýšit ze 17 na 20 korun, roční jízdné pak o 800 korun na 4800 korun,“ uvedl mluvčí dopravního podniku Jiří Holý.

Ceny naopak zůstanou stejné v Chomutově a v Jirkově. Primátor Chomutova Marek Hrabáč (ANO) řekl, že je města zvedat neplánují. Zachovat ceny chce i Ústecký kraj, vyšší náklady za pohonné hmoty se tak na nich nepodepíšou, uvedla tisková mluvčí Magdalena Fraňková.

V Děčíně se jízdné zdražilo letos v červenci, a to o dvě koruny za základní lístek. Zvýšení cen o deset procent se týkalo také časového jízdného. „Nemám informaci o tom, že by rada města uvažovala o dalším zdražování,“ sdělil ředitel dopravního podniku Bohumil Bárta.

Naopak Ústí nad Labem chce zachovat slevy na jízdném v případě, že by je nová vláda zrušila. „Cenově dostupnou MHD považujeme za důležitou součást služeb města občanům, je to zároveň významný příspěvek k ochraně životního prostředí a omezení dopravních komplikací ve frekventovaných částech města,“ řekla mluvčí města Romana Macová.

Reklama

Doporučované