Hlavní obsah

Soumrak fitness center. Kdo nezkrachoval, hibernuje

Jednatel MultiSportu Miroslav Rech popisuje situaci na trhu. Odhaduje, kolik fitness center může skončit.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Lidé nám říkají, že v lockdownu přibrali dvě až pět kilo. Já sám, když se na sebe podívám, jsem spíš na horní hranici,“ říká jednatel MultiSportu Miroslav Rech, který si v době před pandemií chodil šestkrát týdně zaplavat.

Článek

Poslední rok jsou fitness centra a zařízení poskytující kolektivní lekce s výjimkami zavřená. V oněch výjimkách se ale sto procent klientů do provozoven nevrátilo.

Hospodářská komora a Česká komora fitness se nedávno provozovatelů ptaly, jak dlouho ještě neutěšenou situaci zvládnou. Pětina odpověděla, že do měsíce zkrachuje, a dalších 40 procent, že skončí během pár příštích týdnů v insolvenci.

„Na hraně je absolutní většina. Přesná čísla nemáme, ale dá se očekávat tak 15 procent zařízení, která musí skončit kvůli pandemii. Jsou to však pouze odhady,“ říká pro SZ Byznys Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a členka představenstva Hospodářské komory České republiky.

„Multisportky“ také s otazníkem

I společnost MultiSport poskytující takzvané Multisportky, tedy karty fungující jako zaměstnanecký benefit a umožňující zaměstnanci zdarma navštěvovat různá sportovní a relaxační zařízení, vnímá citelně problémy zařízení, se kterými spolupracuje a do kterých zaměstnance firem posílá.

„Minulý rok byl zásadní v tom, že ta prokazatelná část, o které vím, kde existuje u nás na stole výpověď smlouvy z důvody ukončení činnosti, je osm procent,“ uvádí podíl krachů na trhu jednatel společnosti Miroslav Rech. Jde podle něj však jen o zlomek, jen tu část podnikatelů, o kterých ví.

„Část majitelů víceméně hibernuje a teprve se ukáže, zda se na trh vrátí. Pokud by krize trvala ještě měsíc, dovolím si hádat, že ten úbytek může být až pětina z nich,“ odhaduje jednatel firmy, která si mezi „svými“ provedla vlastní průzkum.

Vysokým ztrátám neodpovídá pomoc

Víc než polovina zařízení v průzkumu MultiSportu uvádí, že za rok 2020 přišla kvůli pandemii covid-19 o částky od čtvrt do jednoho milionu korun. Je ale 16 procent těch, kteří uvádí vyšší ztráty až do pěti milionů, pět procent dokonce nad pět milionů korun.

Co se týká státní pomoci, tak polovina provozovatelů v průzkumu uvádí, že jim příspěvky a programy během koronakrize pokryly ztráty z jednoho až dvaceti procent. Plné pokrytí hlásí pouhé procento z nich.

Sport? Na okraji zájmu státu

„Krátkodobě to udržíte nad vodou, ale pokud vám státní pomoc kryje jen 20 či 30 procent, tak ty vyhlídky nejsou úplně pozitivní,“ komentuje výsledky průzkumu jeho zadavatel Miroslav Rech s tím, že vše závisí pouze na tom, jak brzy se z krize dostaneme.

„Vnímám, že jsme lehce na okraji zájmu, sport obecně,“ komentuje přístup státu k provozovatelům krachujících zařízení jednatel firmy poskytující známé karty jako benefit.

Objem pomoci je podle něj v porovnání s tím, co sport státu dává, neporovnatelný. „Lidé například méně marodí, což má vliv nejen na nemocnost, ale i náklady na zdravotní systém. Pokud půjdeme proti trendu, že ani nezkusíme cestu pohybu lidem otevřít, tak nás čekají problémy,“ tvrdí Miroslav Rech.

To potvrzují i nejnovější čísla Komory ve spolupráci s několika předními lékaři. S nadváhou a obezitou se podle nich potýkají dvě třetiny Čechů. Právě tito lidé aktuálně z 80 procent plní oddělení jednotek intenzivní péče při hospitalizaci s covid-19, uvádí se ve zprávě.

Počet denních kroků podle zjištění České komory fitness klesl téměř o 30 procent, naopak se prodloužil čas strávený sezením na 8,5 hodiny denně. Na váze přibralo 35 procent lidí.

Reklama

Doporučované