Hlavní obsah

Většina obyvatel Štrasburku raději nevychází z domu, Francie chce střelce dopadnout „živého, či mrtvého"

Obyvatelé Štrasburku uctívají památku obětí úterního útokuVideo: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Dva dny po střelbě na vánočních trzích ve Štrasburku, kde zemřeli tři lidé, uctívají místní obyvatelé památku obětí. Značná část obyvatel ale raději zůstává doma. Útočník je stále na útěku. Zvýšené hlídky a armáda v ulicích zajišťují klid na všech akcích po celé Francii. Stupeň ohrožení zůstává nejvyšší.

Článek

Dva dny po střeleckém útoku na vánočních trzích ve Štrasburku přicházejí lidé uctít památku obětí. Útočník Cherif Chekatta, který byl francouzskými úřady označen jako „Fiché S", tedy za osobu představující potenciální vážnou hrozbu pro národní bezpečnost, zabil tři lidi.

Trhovecké stánky jsou z bezpečnostních důvodů ve městě uzavřené a místo jejich návštěvníků se uličkami prochází ozbrojená policie. Běžně rušné ulice zůstávají tiché, lidé z obav raději nevycházejí z domu. Přesto někteří z nich přicházejí na místo útoku pokládat květiny a zapálit za oběti svíčky.

Chekatta je po úterním útoku stále na útěku. Z místa činu unikl taxíkem, řidič později policii potvrdil, že muž byl raněný. Úřady potvrdily, že kromě třech mrtvých zranil útočník dalších 13 osob, z toho pět je ve vážném zdravotním stavu. Více než 700 policistů se snaží muže ve východní Francii dopadnout. Úřady ho chtějí dopadnout bez ohledu na to, zda bude živý, či mrtvý, řekl dnes v televizi Cnews mluvčí francouzské vlády.

Vláda zvýšila stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší. Více než 1800 vojáků s policejními hlídkami zajišťuje klid při různých akcích po celé Francii. Posíleny kromě hlídek v ulicích byly i hranice s Německem.

Reklama

Související témata:

Doporučované