Hlavní obsah

Většina pro stavební zákon vznikala těžko. U komunistů nastal rozkol

Foto: vláda.cz

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová se stavebním zákonem uspěla, poslanci ANO ve Sněmovně byli disciplinovaní.

Reklama

Nejdůležitější zákon volebního období byl schválen, v klubu komunistů přitom nastal historický rozkol.

Článek

Schválením stavebního zákona se ve Sněmovně vytvořila dosud nevídaná hlasovací koalice.

K většině 101 hlasů potřebné k přehlasování senátního veta nakonec nestačila dohoda ANO, SPD a komunistů. Přispěli však zákonodárci Trikolóry.

Před rozhodujícím hlasováním o nejdůležitějším zákonu volebního období přitom panovalo v kuloárech sněmovny přesvědčení, že potřebné hlasy dodá vládní hnutí ANO, opoziční Okamurova SPD a komunisté, kteří mají dohromady bezpečných 112 hlasů.

Babišovi poslanci potvrdili disciplínu a pro zákon zdvihli ruku všichni s jedinou výjimkou brněnského kolegy Pavla Staňka. Kázeň potvrdili i Okamurovi lidé, když zákon odmítli při prvním důležitém hlasování jen tři, ve druhém čtyři poslanci. V té situaci už chybělo jen osm, resp. devět komunistů, v jejich klubu však nastal historický rozkol.

KSČM odmítla zákon podpořit v květnu při tzv. třetím čtení, protože připouští zřizovat byty ve sklepě, kam nedosahuje denní světlo. Víc než polovina klubu na odporu setrvala i po návratu normy ze Senátu. „Zákon je pro mě nepřijatelný, a myslím si, že není v zájmu České republiky,“ uvedl vůdce rebelů Stanislav Grospič.

Normu proto podpořilo pouze šest členů klubu KSČM včetně veteránů Vojtěcha Filipa, Pavla Kováčika a Miroslava Grebeníčka. Na výsměšný dotaz kolegů z lidové strany, proč šest komunistů změnilo názor, když se zákon nezměnil, odvětil jejich jménem Zdeněk Ondráček: „Některé věci jsme si uvědomili.“

Budování bytů ve sklepě prý nemusí bránit zákon, jak si dosud mysleli, ale stačí k tomu obyčejné technické normy.

Přesto nadále ke schválení zákona chyběly dva respektive tři hlasy. Dva z nich dodali sociální demokraté.

Odmítavý postoj většiny klubu ČSSD pak zdůvodnil Václav Votava.„Tohle už není vládní návrh, co tady projednáváme,“ uvedl s tím, že sněmovna vládní návrh několikrát přepsala.

Pro normu však hlasoval pražský poslanec Petr Dolínek, který sám do zákona prosadil několik pozměňovacích návrhů, především zjednodušené schvalování výstavby záchodků v parcích. Jeho náchodský kolega a bývalý kandidát na ministra kultury Jan Birke zase poukázal, že současný stav je třeba okamžitě změnit. „Podle zákona, který platí dnes, se nedá fungovat. To, co je dneska, je paskvil,“ zdůvodnil své rozhodnutí zákon podpořit.

Jistotu proto mohly stavebnímu zákonu zaručit jen další hlasy.

Jeden z nich dodala bývalá členka Okamurova klubu Ivana Nevludová, nejvíc ovšem překvapila změna postoje Václava Klause a Zuzany Majerové Zahradníkové z Trikolóry, kteří stavební zákon nepodpořili koncem května při stejně dramatickém třetím čtení.

Členové jejich hnutí se k novému zákonu dosud vyjadřovali kriticky. „Vznik nových stavebních úřadů podle nového zákona je drahý a nepovede ke kvalitnější stavební správě, ale naopak ji rozvrátí,“ uvedl třeba právní expert Zdeněk Koudelka.

Reklama

Doporučované