Hlavní obsah

Většině Pražanů se zvedne daň z nemovitosti. Změnu potvrdil magistrát

Pražské zastupitelstvo rozhodlo o navyšování daně z nemovitosti v hlavním městě.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zastupitelstvo pražského magistrátu schválilo přepracovaný systém podle, kterého v řadě městských částí lidé budou platit více peněz za své nemovitosti.

Článek

Až do pozdních hodin se protáhlo hlasování o zvýšení daně z nemovitosti v Praze. Po desáté hodině ale zastupitelé hlavního města rozhodli. Pro bylo 33 zastupitelů, proti 19.

Za průměrný byt o 70 metrech čtverečních většina Pražanu bude platit namísto současných 860 korun, nově dvojnásobek, tedy 1720 korun. Navýšení platí od příštího roku.

Zastupitelstvo hlavního města schválilo zvýšení takzvaného místní koeficientu. V praxi jde o číslo, kterým se základ daně násobí. Zatím je koeficient v Praze nastavený na hodnotě jedna. V příštím roce se ale posune na hodnotu dvě.

Daň z nemovitostí je jediná daň, u které mohou města ovlivnit její výši. A to právě za pomoci koeficientů. Zároveň vybrané finance plynou přímo do pokladen města, v Praze pak přímo městským částem.

Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro rozpočet, zmínil před hlasováním, že zvýšení daně z nemovitosti je nutné například i kvůli velkým investicím jako je další dostavba metra, kvůli kterým už magistrát nebude moci podporovat městské části.

Magistrát proto dal 57 městským částem na vybranou, jestli chtějí další koeficient, nazvaný velikostní, snížit na polovinu. Tím by se docílilo toho, že daň vzroste jen u komerčních staveb, zatímco jednotlivci za bydlení zaplatí stále stejně.

„Ohlas byl jednoznačný. 53 městských částí vyjádřilo souhlas s tímto postupem a 33 městských částí se rozhodlo, že požádá o navýšení,“ řekl začátkem září Pavel Vyhnánek, náměstek primátora Prahy pro oblast financí a rozpočtu.

Koalice nebyla jednotná

Přestože samotné městské částí drtivě se změnou souhlasily a více, jak polovina se rozhodla s pomocí daně z nemovitosti zvýšit svůj rozpočet, nebylo do poslední chvíle jasné, jestli pro změnu bude hlasovat dostatek zastupitelů hlavního města.

Proti jsou totiž i někteří členové koalice. Zejména pak zástupci z TOP 09.

„Zvedání daní je pro mě věc nepřijatelná. V Praze je dnes možnost získat bydlení mimořádně obtížné a ceny bytu rostou,“ řekl Jiří Pospíšil, předsedat TOP 09 a pražský zastupitel.

S navýšením nesouhlasí ani někteří představitelé hnutí Ano. A i to přesto, že ministryně financí Alena Schillerová právě zvýšení této daně městům doporučovala.

„Ministr financí bude vždycky hledat prostředky k tomu, aby nemusel peníze z kasy uvolnit,“ řekl bývalý ministr financí Ivan Pilný z hnutí Ano a pražský zastupitel.

Jak dříve Seznamu řekl Patrik Nacher, předseda pražských zastupitelů za hnutí Ano, jejich klub bude mít takzvaně volné hlasování. Tedy bude na každém ze zastupitelů, jestli se rozhodne změnu podpořit nebo ne.

Starostové městských částí, kteří se rozhodli pro navýšení daně, tento krok považují za velmi důležitý.

„Pro Prahu 10 je to zásadní v tom, že máme minimálně dvacetiletý deficit v péči o naše budovy,“ řekla Seznamu Renata Chmelová, starostka Prahy 10 z koalice VLASTA.

Podle ní byly budovy minulými politickými reprezentacemi opomíjené.

Řada městských částí se rozhodla pro zdvojnásobení daně z nemovitých věcí. Jde například o Prahu 1, Prahu 3 nebo Prahu 5.

Některé zvolily variantu mírnějšího navýšení. Například Praha 12 nebo Praha – Libuš.

Obyvatelům Prahy 2, Prahy 4 a Prahy 5 se pak daně zvedat nebudou.

Kde se daň bude zvyšovat:

Praha 1

Praha 3

Praha 7

Praha 8

Praha 10

Praha 11

Praha 12

Praha 18

Praha 22

Praha – Benice

Praha – Březiněves

Praha – Ďáblice

Praha – Dolní Chabry

Praha – Dubeč

Praha – Klánovice

Praha – Koloděje

Praha – Kolovraty

Praha – Křeslice

Praha – Kunratice

Praha – Libuš

Praha – Lipence

Praha – Lysolaje

Praha – Nebušice

Praha – Nedvězí

Praha – Petrovice

Praha – Řeporyje

Praha – Slivenec

Praha – Suchdol

Praha – Šeberov

Praha – Troja

Praha – Újezd

Praha – Vinoř

Praha – Zbraslav

Reklama

Související témata:

Doporučované