Hlavní obsah

Většinu z 1,2 miliardy Kč za Vltavskou cyklostezku zaplatí stát

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Projekt Vltavská cyklostezka, při němž by v příštích pěti letech měla vzniknout téměř 189 kilometrů dlouhá cyklostezka z Nové Pece na Šumavě až k soutoku Vltavy a Lužnice, podpoří většinově stát.

Článek

Náklady přesahují miliardu korun, většinu uhradí Ministerstvo dopravy. Projekt by měl podpořit turistický ruch i usnadnit život obyvatelům kraje. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámila Hana Brožková z kanceláře jihočeské hejtmanky.

O tom, že stát zaplatí většinu nákladů, rozhodla koncem dubna Centrální komise Ministerstva dopravy. Vltavská cyklostezka by měla stát 1,2 miliardy korun včetně DPH, řekl dnes ČTK předseda destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko David Šťastný.

Stezka už vzniká, zahrnuje i části, které jsou vybudované. „Některé obce své části postavily, některé projektují. I v kontextu koronavirové krize je to dobrý krok, může pomoci rozvoji drobných služeb a turistického ruchu,“ řekl dnes ČTK krajský radní pro dopravu Jiří Švec (Pro jižní Čechy). Kraj jedná o tom, že by se stezka napojila na cyklotrasy v Německu a Rakousku.

Vltavská cyklostezka zpřístupní pro cykloturisty zajímavosti, jako jsou Rožmberk nad Vltavou, Vyšší Brod či Zlatá Koruna, podle radního přispěje i k bezpečnému dojíždění do škol a do práce. Zatím existuje studie, která dělí úseky do sedmi etap. „Záleží na tom, jak se všem aktérům, nejenom kraji, ale i obcím, podaří připravit projektové dokumentace, přesvědčit vlastníky (pozemků), kde bude potřeba něco vykoupit,“ řekl radní.

Kvůli cyklostezce vzniklo loni i memorandum o spolupráci, jež uzavřel Jihočeský kraj a 21 měst a obcí. Podle Švece je to jediný takto rozsáhlý projekt svého druhu v ČR, podpořený centrálně.

V jihočeských hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo 1,78 milionu hostů, z toho 1,15 milionu českých návštěvníků a 636 200 z ciziny. Zájem stoupl mezi českými turisty, meziročně asi o šest procent. Vyplývá to z informací, jež zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Reklama

Doporučované