Hlavní obsah

Vévodkyně Kate v prvním velkém rozhovoru: Nerozptylujte se vařením, radí matkám

Foto: Profimedia.cz

Kate a William doprovázející své potomky Charlotte a George do školy.

Reklama

Vévodkyně Kate poskytla první velké interview. Prozradila v něm svůj recept na výchovu následníků trůnu.

Článek

Téměř před devíti lety se sňatkem s princem Williamem stala členkou královské rodiny. Od té doby svolila vévodkyně z Cambridge pouze k několika krátkým rozhovorům. O víkendu ale byla Kate hostem podcastu Giovanni Fletcherové – Happy Mum, Happy Baby (Šťastná maminka, šťastné dítě). Ve třiceti minutách vzácného času Kate otevřeně promluvila o svém dětství a o tom, co jí pomáhá ve výchově královských dětí.

„Důležité je prostředí, ve kterém trávíte čas. Šťastný domov a bezpečné místo. Jako děti jsme trávili hodně času venku, z čehož jsem nadšená i dnes. Je to důležité pro fyzický a duševní vývoj. To je opravdu to pravé prostředí, kde trávit čas,“ uvedla vévodkyně.

Budovat kvalitní vztahy je podle ní nutné bez rozptylování myšlenkami typu „musím vařit“ a „musím to udělat“. „A vlastně je to takto jednoduché,“ dodala matka tří dětí.

Hlavním zdrojem inspirace Kate pro výchovu George, Charlotte a Louise jsou vzpomínky z dětství. Nejvýraznější osobností pro ni byla babička Valerie Glassborowová, která za 2. světové války prolamovala šifrované zprávy v Bletchley Parku.

„Měla jsem skvělou babičku, která nám věnovala hodně času – hrála si s námi, kreslila a vyráběla, chodili jsme zahradničit do skleníků, učila nás vařit. A já se spoustu těchto zkušeností snažím předávat dál svým dětem,“ řekla Kate.

„Myslím, že je v životě několik věcí, které jsou opravdu výjimečně důležité. Jednou z nich jsou kvalitní vztahy, okamžiky, které trávíme s lidmi, již jsou kolem nás. Pamatuji si to ze svého dětství,“ dodala vévodkyně.

Vévodkyně má i vlastní projekt pro děti mladší pěti let, jmenuje se Five Big Questions on the Under Fives. Před osmi lety se začala zabývat otázkou, nakolik společnost ovlivňují první roky výchovy dítěte. V roce 2018 vévodkyně svolala odborníky, kteří se měli zaměřit na to, jak v této oblasti dosáhnout pozitivních a trvalých změn.

Její královská Výsost strávila čas nejen s akademiky, odborníky a organizacemi, ale také s rodinami po celé zemi a naslouchala jejich problémům, kterými se každodenně zabývají.

Jednou z hlavních věcí, na kterou je třeba se ve výchově zaměřit, je podle Kate naslouchání.

„Myslím, že pokud se podíváte na to, kdo se stará a pečuje o děti v jejich nejdůležitějším období, od těhotenství až do jejich pěti let, uvidíte, že rodiče a pečovatelé jsou srdcem rodiny. Mluvila jsem s vědci i poskytovateli pečovatelských služeb, nejdůležitější je naslouchat rodinám. K čemu směřují? Jaké jsou jejich motivace? Zabere to spoustu času, mluvíme tady o generační změně, ale toto je jen první malý krok. Zahájit konverzaci o důležitosti vývoje dítěte v raném dětství. Nejde jen o šťastné, zdravé děti. Jde o celoživotní důsledky a výsledky,“ řekla vévodkyně.

Foto: Instagram.com/mrsgifletcher

Záběr z natáčení podcastu Happy Mum, Happy Baby.

Upřímností vévodkyně z Cambridge byla překvapená i samotná moderátorka podcastu Giovanna. „Nečekala jsem, že uslyším cokoli z toho, co řekla. Moc se mi líbí její upřímné odpovědi, vůbec jak mluví a jak inteligentně uvažuje o svém dětství a jak hravě působí, když mluví o vlastních dětech,“ řekla po skončení pořadu. „Vychovávat dítě je unikátní záležitost. Základem toho je, že všichni děláme totéž, všichni zažíváme bezesné noci, absolvujeme tyto noční výcviky, nebo jak to nazvat… a totéž zdůraznila vévodkyně.“

Před samotným interview pořízeném na konci ledna vévodkyně a Fletcherová navštívily mateřskou školku v Londýně, kde se setkaly s personálem a společně podávaly snídani dětem. Na svůj Instagram Fletcherová napsala:

„Můj rok začal po boku vévodkyně z Cambridge ve školce Stockwell Gardens Nursery, kde jsme vyslechly rodiče, pečovatele a zaměstnance o důležitosti raného dětství a naděje pro budoucí generace. Mluvily jsme o výživě a tom, co školka dělá pro to, aby povzbudila zdravé stravovací návyky. Poté jsme společně dětem podávaly snídani.“

„Bylo jasné, že z malých dětí je vévodkyně nadšená,“ řekla Fletcherová o čase stráveném s Kate. „Bylo úžasné s ní sedět a mluvit o její práci, má tolik znalostí a vlastních zkušeností z pozice matky.“

Reklama

Související témata:

Doporučované