Hlavní obsah

Vězení a miliardová pokuta. Španělsko potrestalo pašeráka Picassova obrazu

Foto: Guarda Civil

Picassův obraz Hlava mladé ženy.

Reklama

Osmnáct měsíců ve vězení stráví španělský miliardář a sběratel umění Jaime Botín. Snažil se totiž ze země propašovat jeden z Picassových obrazů a následně ho v aukci prodat. Jako pokutu navíc zaplatí 58 milionů dolarů, tedy asi 1,3 miliardy korun.

Článek

Obraz Hlava mladé ženy, který Španělsko považuje za národní poklad, francouzští policisté zadrželi na Botínově jachtě v roce 2015 u Korsiky. Botín, kterému je dnes 83 let, je vnukem zakladatele španělské sítě bank Santander. V pozici viceprezidenta banky skončil v roce 2004.

Obžaloba uvedla, že Botín plánoval dílo prodat v aukci v Londýně. Právě tam obraz v roce 1977 koupil. Podle zákona musí vlastník jakékoli „dostatečně kulturní“ umělecké dílo starší sta let zaregistrovat jako národní poklad. Pokud ho chce následně vyvézt ze země, musí zažádat o povolení.

Botín se hájí tím, že měl právo obraz odvézt do Ženevy do úschovy. Jeho právníci pak tvrdí, že stát nemůže uplatňovat pravidla o národním pokladu, protože obraz byl na španělském území od svého zakoupení jen šest měsíců, jinak bylo dílo v cizině.

Soud nicméně sběratele umění shledal vinným z „pašování kulturního dědictví“ a za odvezení malby z „území státu bez povolení“. Dílo propadlo státu a Botín navíc musí zaplatit v přepočtu asi 1,3 miliardy, což je dvojnásobek hodnoty Picassova obrazu. Obraz je aktuálně v madridském muzeu umění Reina Sofía.

Podle ministerstva kultury je Hlava mladé ženy jediné dílo z daného období Picassova života a žádné jemu podobné ve Španělsku není. Proto zamítlo jeho vývoz ze země. Obraz Picasso namaloval v roce 1906, když pobýval v severošpanělském Gósolu a maloval portréty tamních lidí.

Miliardář se proti rozsudku odvolá. Podle britské BBC je nepravděpodobné, že by Botín zamířil za mříže. Ve Španělsku totiž pachatele, kteří jsou trestáni poprvé za nenásilné trestné činy a ve vězení by měli strávit méně než dva roky, soud často trestu ušetří.

Reklama

Související témata:

Doporučované