Hlavní obsah

Vězení za oslavy Halloweenu? Polští poslanci mají na stole bizarní návrh

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Zákaz koledování a za strašidelné převleky až několik dní vězení. To požaduje po polských poslancích občanská petice. Zákonodárci se jí budou z rozhodnutí předsedkyně Sejmu zabývat.

Článek

„Tomu, kdo se 31. října kalendářního roku převléká za strašidelnou postavu, konkrétně kostlivce, čarodějnici, upíra, ďábla nebo jinou postavu spojenou s peklem, hrozí pokuta nebo trest vězení nejméně 15 dní,“ píše se v návrhu zákona, jenž dorazil do polského Sejmu a na který ve čtvrtek upozornil deník Rzeczpospolita.

Nápad na zákaz a trestání oslav svátku Všech svatých přišel do parlamentu ve formě občanské petice, jeho autor zůstává v anonymitě. Umožňuje to zákon z roku 2014, podle nějž může poslancům poslat petici kdokoli. Sněmovní petiční výbor od té doby řešil už 740 případů.

Podle autora halloweenského zákazu svátek „ohrožuje památku zemřelých, ničí katolickou tradici a rovněž ohrožuje duši“. Pokuta v přepočtu až 3000 korun, nebo dokonce vězení by mělo hrozit i tomu, kdo 31. října „ťuká na obydlí a prosí o sladkosti nebo varuje před zlomyslným žertem“. V rámci každého státního zastupitelství by měl sedmičlenný tým sledovat děti a ty převlečené za strašidla hlásit na policii.

Ve výboru nejspíš narazí

Bizarním návrhem se budou poslanci zabývat z rozhodnutí předsedkyně Sejmu Elżbiety Witkové, která petici poslala v rámci parlamentní procedury dál. Podle parlamentního tiskového centra prý neměla možnost nápad zavrhnout, protože splňoval všechny potřebné formální náležitosti a cenzura je nepřípustná.

Výbor se už v minulosti zabýval například občanským návrhem požadujícím, aby se levicové světonázorové postuláty směly v Polsku uzákonit až nejméně po 200 letech sledování jejich efektů v zemích, které je zavedly. Na stole byl také požadavek zavedení vysokorychlostního internetu pro vězně. Všechny obdobné návrhy poslanci odmítli a podobné rozhodnutí s největší pravděpodobností čeká i zákon o Halloweenu.

Téma podzimního svátku ale není v polské veřejné debatě nové. Už v roce 2018 prohlásil generální tajemník katolické biskupské konference Artur Miziński Halloween za „protikřesťanský a nebezpečný, propagující kulturu smrti a postrkávající lidi k ezoterice a magii“. Ještě o rok dřív jedna z poslankyň vládnoucí strany Právo a spravedlnost žádala po ministerstvu školství zákaz slavení svátku ve školách.

Vlnu kritiky si loni za fotku v halloweenském kostýmu vyslechl fotbalista Robert Lewandowski s manželkou Annou. Převlek za Jokera a Harley Quinn některé Poláky pobouřil a manželům pak vyčetli nerespektování polských tradic, tedy Dušičky 1. a 2. listopadu.

Reklama

Doporučované