Hlavní obsah

Vezmeme si zpět Falklandy, pokud se na brexitu nedomluvíte, varuje Velkou Británii argentinský ministr zahraničí

Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Podle ministra Jorgeho Faurieho by mohla Argentina využít absence dohody o brexitu a získat zpět Falklandské ostrovy. Proces by prý měl být umožněn tím, že státy Evropské unie již nebudu muset podporovat nárok Spojeného království na území souostroví.

Článek

Faurie a Jeremy Hunt, ministři zahraničí dvou znepřátelených stran vojenského konfliktu o Falklandy z roku 1982, se již sešli, aby prodiskutovali legitimitu Falkland jako zámořského území Velké Británie po uskutečnění brexitu.

Kvůli táhlým neshodám v rámci vyjednávání mezi Spojeným královstvím a Evropským parlamentem, zejména ohledně problému kolem fungování irských hranic, hrozí, že Velká Británie opustí Evropskou unii bez vzájemné dohody. To by znamenalo ztížené podmínky pro udržování dobrých politických a obchodních vztahů mezi Británií a EU nebo zrušení platnosti mnoha smluv.

Právě toto riziko zaznamenala argentinská vláda, která bude chtít v případě tvrdého brexitu využít ztráty podpory Evropské unie v zahraničních vyjednáváních v iniciativě získat falklandské ostrovy zpět.

„Naším plánem je znovu otevřít vyjednávání, která budou mít za výsledek sblížení obyvatel Malvínských ostrovů a naší země. Doufáme, že možnost brexitu bez úmluvy nám pomůže z tohoto dialogu vytěžit výsledky.

Pokud členské státy EU nebudou nadále podporovat zvýhodnění Velké Británie ve věci nároku na Malvíny, chceme vyjednat co nejlepší řešení pro obyvatele ostrovů a jejich kontakt s naší zemí," řekl Jorge Faurie v rozhovoru pro britský The Telegraph.

Nárok Spojeného Království na Falklandské ostrovy podporuje článek Lisabonské smlouvy z roku 2009, dle kterého všechny členské státy evropské unie uznávají Velkou Británii jako právoplatného držitele atlantského souostroví.

Pokud by se však zástupci britské vlády neshodli s vyjednávacím týmem Evropského parlamentu na dohodě o brexitu, Velká Británie by mohla o tuto podporu přijít, což by zvýšilo šance Argentiny v úsilí získat právo na vlastnění třítisícových ostrovů.

James Slack, tiskový mluvčí předsedkyně britské vlády Theresy Mayové, odmítl, že by současná situace ohledně Falkland čelila jakékoli hrozbě.

„Řeknu jen to, že Falklandy zůstanou zámořským územím Spojeného království až Evropskou unii opustíme, stejně jako všechna ostatní naše zámořská teritoria. Jsme si jisti, že žádná část našeho zámořského teritoria nebude brexitem ovlivněna.

Paní premiérka v nadcházejících týdnech odcestuje do Argentiny, aby o odchodu z Evropské unie a s ním spojenými záležitostmi hovořila s tamními zástupci," řekl Slack britskému deníku The Independent.

Návštěva premiérky Mayové v Buenos Aires v rámci sumitu G20 bude od roku 2001 první oficiální cestou britského předsedy vlády do Argentiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované