Hlavní obsah

Vezmi si ty imigranty domů. Tak fajn, řekla fotbalová hvězda

Foto: Profimedia.cz

Bývalý špičkový anglický fotbalista, dnes televizní moderátor a komentátor Gary Lineker

Reklama

Ikona anglického fotbalu a televizní moderátor Gary Lineker se odhodlal k neobvyklému činu. Ve svém luxusním domě v hrabství Surrey ubytuje několik uprchlíků.

Článek

„Když je tak obhajujete, tak si je nastěhujte domů,“ zní na sociálních sítích jedna z nejčastějších vět odpůrců imigrace do Evropy. Něco velmi podobného vmetl Linekerovi do tváře konzervativní poslanec Lee Anderson. Podle něj by si slavný fotbalista a nejlepší střelec mistrovství světa 1986 měl „u sebe doma ubytovat osazenstvo příštího člunu s ilegálními přistěhovalci“.

Gary Lineker je jednou ze společensky a politicky nejangažovanějších britských celebrit. Hlavně na svém twitterovém účtu, který má 7,6 milionu sledujících, dlouhodobě vystupuje například proti brexitu nebo naopak pro vstřícnější a velkorysejší zacházení s žadateli o azyl.

Několikrát se stal terčem veřejné kritiky, když coby moderátor populární fotbalové show BBC Match of the Day a osoba, která by se měla držet pravidel korporace pro chování na sociálních sítích, opakovaně slovně napadl třeba bývalého předsedu UKIP a jednoho ze strůjců britského odchodu z EU Nigela Farage. Velmi nelichotivě se vyjádřil taky na adresu trojice posledních britských ministerských předsedů Camerona, Mayové a Johnsona.

Lineker, který svými názory budí mezi britskou veřejností prudké vášně, zatím neví, koho u sebe ubytuje. Už ale navázal kontakt s charitativní organizací s příhodným názvem Refugees at Home (Běženci doma), která už poskytla ubytování 2250 uprchlíkům a žadatelům o azyl. Bývalého útočníka Tottenhamu, Evertonu nebo Barcelony čeká pohovor, zda je vhodným kandidátem, celkové posouzení žádosti a taky návštěva charitativních pracovníků v domě, který se svým standardem asi dost výrazně liší od jiných míst, kde azylanti najdou přechodné útočiště.

Pro někdejší fotbalovou superstar, která si získala vysoký kredit i svou novinářskou prací, není uprchlické téma ničím novým. Gary Lineker se v pomoci běžencům angažuje dlouhodobě a s řadou z nich se taky při různých příležitostech setkal. „Potkal jsem se s mladými uprchlíky zapojenými do různých fotbalových projektů. Byly to opravdu báječné děti, které jsou vděčné za každou pomoc,“ řekl Lineker pro Daily Mirror.

Anglický internacionál je přesvědčený o tom, že s ubytováním nejspíš mladších běženců u něj doma nebude problém. „Jsem zvyklý mít u sebe doma mladé muže. Mým čtyřem synům je mezi 20 a 30 a jsem přesvědčený, že se moji noví spolubydlící budou chovat lépe než ta moje banda,“ směje se autor 48 branek v 80 startech za anglický národní tým.

Gary Lineker, jehož letos pozvali přednášet na Lady Margaret Hall Oxfordské univerzity, nejnověji natočil video, které je součástí kampaně o pozitivním přínosu imigrantů pro britskou společnost. Představuje nečekaný a málo známý fakt, že i za pilíř ostrovní kuchyně, oblíbené fish n`chips, vděčíme uprchlíkům a že to byl zase běženec, kdo dal smaženou rybu a čerstvé hranolky dohromady a otevřel roku 1860 první obchůdek s touto pochutinou.

Lineker minulý měsíc označil za „bezcitnou a bez špetky empatie“ reakci londýnské vlády na zvýšený počet běženců, kteří riskují své životy ve snaze dostat se po moři z Francie do Británie.

Reklama

Související témata:

Doporučované