Hlavní obsah

Vezmi si volna, kolik chceš. Brněnská firma zavedla neomezenou dovolenou. Benefit si chválí

Brněnská firma dala zaměstnancům neomezené volno.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Firmy v Česku se přetahují o lidi. Hlavně kvůli rostoucím platům a rekordně nízké nezaměstnanosti. A snaží se nabídnout stále lepší benefity. V brněnské softwarové společnosti loni zavedli neomezenou dovolenou. Novinka se osvědčila a zavedli ji také na bratislavské pobočce.

Článek

Až do loňska měli zaměstnanci brněnské softwarové společnosti jen čtyři týdny volna. Firma přemýšlela, jak zaměstnancům přilepšit. Podle ředitele Jana Najvárka nechtěla spekulovat o pěti nebo šesti týdnech dovolené, a tak se rozhodla pro novinku. V Česku doposud nevídané neomezené volno. „Inspirovali jsme se americkým Netflixem,” sdělil Najvárek.

Výběr dovolené má však svá pravidla. Zaměstnanec musí plnit zadání od klienta, domluvit se v užším týmu lidí a také se zaměstnavateli vyplatit. Nelze jen tak odjet na půl roku pryč, pokud to pro firmu nebude mít smysl.

Nezaměstnanost v Česku je rekordně nízká. Dosahuje jen 3,7 procenta. Na trhu práce chybí kvalitní lidé, a tak si je společnosti vzájemně přetahují různými lákadly a benefity. Ekonomové však upozorňují na rizika. Podle nich s růstem platů rovnoměrně nestoupá produktivita práce a to by podle nich mohlo přispět k další ekonomické krizi.

Firma si novinku chválí a letos ji převedla i na svou bratislavskou pobočku.

Reklama

Doporučované