Hlavní obsah

Vězněná Savčenková se chystá kandidovat na prezidentku

Ukrajinský soud před časem poslal Savčenkovou do vazby.Video: Reuters

 

Reklama

Kontroverzní ukrajinská politička, bývalá důstojnice a vězeňkyně nejdřív Ruska a teď Ukrajiny Nadija Savčenková se zřejmě zapojí do ukrajinských prezidentských voleb, jejichž první kolo zemi čeká poslední březnový den. Kandidaturu sedmatřicetileté poslankyně ukrajinského parlamentu dnes jednomyslně podpořila její politická strana Společensko-politická platforma.

Článek

Savčenková je nyní ve vyšetřovací vazbě pro obvinění z velezrady a z pokusu o svržení státní moci. Vysloužila si ho údajnou přípravou ozbrojeného útoku na kyjevský parlament s použitím granátů a automatických střelných zbraní. Politička obvinění odmítá jako snahu prezidenta Petra Porošenka zbavit se před březnovými volbami silných oponentů.

Někdejší důstojnice ukrajinského vojenského letectva se stala národní hrdinkou, když ji jako dobrovolnici zajali na východě země proruští separatisté a předali Rusům. Savčenková strávila dva roky v ruském vězení, kde několikrát držela hladovku. Po propuštění v roce 2016 se stala ukrajinskou poslankyní, Porošenkovu vládu od té doby viní z nekompetence a korupce. Ve vlasti byla zatčena loni v březnu a i v ukrajinské vazbě, kde čeká na soud, už hladověla.

Delegáti Společensko-politické platformy podle očitých svědků dnes při schvalování kandidatury Savčenkové drželi v rukách symbolicky granátová jablka jako protest proti jejímu věznění. V projevech zdůrazňovali, že cílem Savčenkové není násilný převrat s použitím zbraní, ale změna politického systému ústavní cestou.

Podle ukrajinských analytiků Savčenková ve volbách moc šancí nemá. Z průzkumů veřejného mínění vypadla, dřívější preference nikdy nepřesahovaly dvě procenta.

Hlavní favoritkou je expremiérka Julija Tymošenková, v jejíž vítězství údajně potichu doufá i znepřátelené Rusko v naději na pragmatičtější dialog. V žebříčku kandidátů, jichž je celkem kolem dvaceti, postupně stoupá ještě nedávno až pátý Porošenko. Nyní se s hercem a bavičem Volodymyrem Zelenským střídá na druhém a třetím místě.

V prvním volebním kole podle všeobecného mínění nikdo nadpoloviční většinu hlasů nezíská. Druhé kolo by v takovém případě následovalo po třech týdnech a jeho výsledek je zatím podle komentátorů neodhadnutelný.

Reklama

Související témata:
Nadija Savčenková

Doporučované