Hlavní obsah

Víc a víc nových bytů v Praze bude na pronájem. Ceny bytů klesat nebudou, míní developer Sekyra

Rozhovor s Luďkem Sekyrou, majitelem Sekyra Group.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Developerská skupina Sekyra Group rozjíždí po 15 letech příprav své dva obří projekty – na Smíchově a na Rohanském ostrově. Jen tady vyrostou v prvních etapách výstavby až dva tisíce nových bytů. Bytové domy či celá sídliště budují i další firmy. Přesto podle Sekyry nová výstavba ceny bytů nesrazí.

Článek

„Nepředpokládám významnější cenový pokles bytů, protože vyrostly stavební náklady, stále rostou ceny pozemků a navíc se zvedly daně,“ říká majitel Sekyra Group.

Ceny bytů v Praze šponuje nahoru vysoká poptávka, hlavní město potřebuje k pokrytí přírůstku obyvatel minimálně osm tisíc bytů ročně, k tomu však roste bytový dluh z minulosti. To se podle Luďka Sekyry v dohledné době nezlepší, protože nová výstavba nestíhá rostoucí potřebu pokrýt.

„Jen my předpokládáme, že v našich projektech v širším centru Prahy postavíme 1,2 milionu nových ploch, 60 procent z této zástavby jsou byty,“ říká Sekyra. Nejde však podle něj ani tak o počet nových bytů jako o segment bydlení.

„To zásadní, co Praha potřebuje, je dostupné bydlení. Například Vídeň má 40 procent svého bytového fondu v kategorii dostupného bydlení. Což jsou městské nájemní byty, kde je nájem zhruba o 25 procent pod tržní hodnotou. Toto je role veřejného sektoru ve spolupráci s privátními investory, který musí Praha rozvinout a dobudovat,“ říká Sekyra. „To je důležité, aby byla Praha atraktivní pro mladé lidi. Aby nepřicházela o talenty, které si město musí chránit.“

Sekyra předpovídá, že v bydlení dojde k transformaci vlastnictví. „Stále větší počet bytů bude patřit investorům, kteří je budou dál pronajímat,“ míní.

Jak nové developerské projekty změní Prahu a zapíší se do její architektonické historie? Zatím se nezdá, že by se tu chystaly stavby, které se zapíší do světových učebnic a turisté se na ně budou jezdit dívat – alespoň tak, jako se to povedlo Tančícímu domu Franka Gehryho a Vlada Miluniče z roku 1996.

Skutečně světová architektura podle Sekyry vzniká ve skutečně významných světových metropolích. Takovou Praha není, byť je to město ve světě známé a oblíbené turisty. Velké světové stavby se navíc obvykle budují za veřejné peníze. Poslední velkou veřejnou stavbou tohoto typu v Praze však byla budova Národní technické knihovny, kterou právě společnost Sekyra Group dokončila v roce 2009. Dnes město uvažuje o stavbě nové koncertní haly, rozhodnuto o ní však definitivně není. Zajímavou architektonickou příležitostí by mohly být i dva chystané mosty.

Ve svých vlastních projektech Sekyra Group pořádá architektonické soutěže na administrativní budovy. Velkou příležitostí bude obrovská budova nové centrály České spořitelny v budoucím Smíchov City. Sám Sekyra čeká zajímavou architekturu také při přestavbě památkově chráněné funkcionalistické nádražní budovy v dalším velkém rozvojovém území na Žižkově, o něž se jeho firma dělí s developerem Central Group.

„Na přestavbu nádraží také vypíšeme architektonickou soutěž. Jen zatím nevíme, zda na celou přestavbu, nebo jestli budeme soutěžit po jednotlivých částech. Budova nádraží je obrovská, větší než Pražský hrad. Zájem o prostory v ní už projevil Národní filmový archiv a čekáme, že se o ni podělí i další veřejné instituce,“ říká známý pražský developer.

Reklama

Související témata:

Doporučované