Hlavní obsah

Víc modelek, víc práce a sociální sítě. Modelingový trh očima expertů

Modelingový trh prošel zásadní proměnou. Přibylo modelek a výši výdělku ovlivňují sociální sítě.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Modelingový trh prošel zásadní proměnou. Oproti 90. letům na něm přibylo modelek, a tím i konkurence. Vzrostly ale také nároky na dívky, na jejich rozhled, vzdělání i schopnost zaujmout, shodli se pro magazín Ženský byznys modelingoví experti Lenka Jochová a Saša Jány.

Článek

Zatímco na konci tisíciletí vedla cesta ke slávě přes desítky módních přehlídek a titulní stránky magazínů, současný modelingový svět se točí podstatně rychleji.

„V éře Claudie Schifferové, Daniely Peštové či Terezy Maxové hrála velkou roli profesionalita, nasazení a samozřejmě vzhled. Dnes jsou nároky na mladou modelku ještě podstatně vyšší, jde o rozhled, o schopnost komunikovat a zaujmout. A samozřejmě klienti využívají toho, že modelek je víc, takže i my musíme víc pracovat,“ popisuje ředitel agentury Elite Prague Saša Jány.

Saša Jány

V módním průmyslu se pohybuje 30 let.

Je ředitelem a spolumajitelem Elite Prague a Elite Bratislava.

Zastupuje mimo jiné Hanu Jiříčkovou, Denisu Dvořákovou, Danielu Peštovou nebo Báru Podzimkovou.

Dveře u klientů otevírá jednoznačně i popularita na sociálních sítích. „Influencerky, modelky, ale i herečky mají sledovanost svých účtů opravdu vysokou. Dneska už přesahuje prodejnost magazínů nebo sledovanost televize,“ říká modelingová expertka Lenka Jochová.

„Dříve čím víc práce – přehlídek i focení – za sebou modelka měla, tím větší měla denní honorář. Dneska je ta cesta díky sociálním sítím daleko rychlejší,“ vysvětluje. Stále je to ale profese, v níž si může velmi mladý člověk vydělat od 500 po 5000 eur za den, souhlasí Jány.

Lenka Jochová

V módním průmyslu působí 25 let.

Vlastní My Model Agency.

Zastupuje například Karolinu Kurkovou, Hanu Soukupovou, Ester Berdych Sátorovou či Tomáše Berdycha.

Sami agenti jsou nyní opatrnější. Více rozvažují, kterou dívku „do světa“ pošlou. „Když jedete do New Yorku, jen pracovní víza stojí 5000 dolarů, letenka, ubytování, nějaké fototesty. Jinými slovy, člověk vystoupí na JFK a už je minus 10 000 dolarů, respektive firma, která ho tam bude zastupovat. Opatrnost je namístě a roli hraje, jestli je mladý člověk na tohle psychicky připravený,“ vysvětluje šéf agentury Elite Prague.

Jak ale upozorňuje Lenka Jochová, existují výjimky. „Třeba Karolina Kurková, kterou také zastupujeme, ve třinácti čtrnácti letech přesně věděla, co chce. Věděla také, že tomu chce obětovat všechno a dokázala se s tím popasovat.“ Právě Kurková patří v současnosti k nejznámějším světovým topmodelkám.

Reklama

Související témata:

Doporučované