Hlavní obsah

Víc, než potřebují. USA se chtějí podělit o vakcínu AstraZeneca

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Spojené státy se začnou dělit o veškeré své dodávky vakcíny na covid-19 od firmy AstraZeneca. Mohlo by jít až o 60 milionů dávek.

Článek

Vakcínu budou USA uvolňovat ihned po federální kontrole bezpečnosti, jak v pondělí sdělil Bílý dům agentuře AP. Pro vývoz by údajně mohlo být v následujících měsících uvolněno až 60 milionů dávek. Do kterých zemí poputují, zatím není jasné.

Situace za oceánem se momentálně vyvíjí tak, že USA by si nakonec mohly vystačit s trojicí očkovacích látek proti covidu-19, které už využívají. Jedná se o látky firem Pfizer/BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson. Užívání poslední zmíněné vakcíny přitom ještě nedávno provázely komplikace kvůli vzácným, ale vážným vedlejším účinkům.

„Vzhledem k silnému portfoliu vakcín schválených Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), které už Spojené státy mají, a vzhledem k tomu, že vakcína AstraZenecy není schválená pro použití ve Spojených státech, tuto vakcínu v několika nejbližších měsících nepotřebujeme,“ řekl AP koordinátor Bílého domu pro boj proti koronaviru Jeff Zients. „Proto Spojené státy zvažují možnosti sdílení dávek od AstraZenecy s jinými zeměmi, jakmile budou k dispozici.“ ̈

Asi deset milionů dávek by podle AP mohlo být uvolněno do několika týdnů. Tyto dávky už byly vyrobeny a procházejí kontrolou kvality FDA. Dalších asi 50 milionů dávek se nachází v různých fázích výrobního procesu a k dispozici pro export mohou být v květnu nebo červnu.

Podle Zientse však zatím nepadlo konečné rozhodnutí o tom, komu bude vakcína poskytnuta. USA se už minulý měsíc rozhodly předat asi čtyři miliony dávek Mexiku a Kanadě, obě země navíc americkou vládu požádaly o další.

Washington se v této záležitosti dostával pod čím dál větší tlak, neboť – jak již bylo zmíněno – vakcína od AstraZenecy ještě v zemi nebyla schválena. Země tudíž dostává dávky, které nemůže využívat, zatímco v sousedních zemích nebo v Evropě by mohly být aplikovány.

Právě v Evropě má přitom AstraZeneca problémy, a Evropská komise firmu dokonce zažalovala za nedodržení smlouvy na dodávku vakcín. Novinářům to v pondělí sdělil mluvčí exekutivy EU, která chce tímto krokem zajistit rychlejší přísun látek do členských zemí. Společnost následně v prohlášení uvedla, že smlouvu neporušuje a bude se u soudu bránit.

Evropská unie s britsko-švédskou firmou loni uzavřela dohodu, podle které měla AstraZeneca dodat bloku o 27 státech celkem 300 milionů dávek vakcíny do konce června. Dostát stanoveným podmínkám se však jevilo jako problém už v prvních měsících tohoto roku a podle březnových informací agentury Reuters se propast mezi očekáváním a realitou ještě více prohlubovala.

Společnost tvrdí, že nemá dost výrobních kapacit a nejprve musí naplnit podmínky kontraktu s Velkou Británií, který Londýn uzavřel dříve než Brusel. Komise však s vysvětleními není spokojena a již před měsícem odeslala firmě dopis se žádostí o nápravu. Uspokojivou odpověď však ve stanovené lhůtě nedostala.

Reklama

Doporučované