Hlavní obsah

Víc pravicového pohledu na věc. Britové dostanou novou televizi

Foto: Profimedia.cz

Hlavní tváří nového kanálu GB News bude slavný moderátor Andrew Neil (vlevo), který se po mnoha letech rozešel ve zlém s BBC. Na snímku s bývalým britským ministrem Peterem Mandelsonem.

Reklama

Ve Spojeném království vzniká nová zpravodajská televize GB News. Ta by měla stát na silných moderátorech s názorem a svým pravicovým zaměřením nejspíš i sympatizovat s politikou londýnské vlády Borise Johnsona.

Článek

„Ve Velké Británii je čím dál víc lidí, kteří mají pocit, že současné televizní zpravodajství nereflektuje jejich životy a že jsou informačně podhodnocení. Nová televize bude trochu jako americká MSNBC, která směřuje doleva, nebo Fox News, která je názorově napravo,“ říká hlavní známá tvář vznikajícího zpravodajského kanálu Andrew Neil, který má GB News současně i vést.

71letý slavný moderátor se po mnoha letech rozešel ve zlém s BBC, která kvůli úsporným opatřením zrušila jeden z jeho zavedených pořadů „The Week in Politics“. I když Neilovi veřejnoprávní korporace vzápětí učinila velkorysou platovou nabídku, aby zůstal, „nemohlo to napravit škodu, která se už stala,“ přiznal sám veterán britské televizní publicistiky.

„Určitě nelze čekat, že britský televizní trh čeká po spuštění GB News podobná revoluce, jako když začala v USA v devadesátých letech vysílat stanice Fox News, která během několika let předstihla CNN a stala se zpravodajskou jedničkou. Na to je pozice stávajících lídrů BBC, ITV a Sky News příliš silná,“ upozorňuje mediální expert z britské Loughborough University Václav Štětka.

Podle něj určitý prostor pro názorově vyhraněný televizní kanál oslovující pravicové, konzervativní voliče na britských ostrovech nepochybně existuje – zvlášť v současné době, kdy se obecně zvyšuje poptávka po médiích s explicitním politickým názorem na úkor těch, které se snaží o vyváženost a objektivitu. Štětka ale upozorňuje na jeden zásadní problém, na který by koncepce GB News mohla narazit.

„To, že televize bude – podle dostupných informací – prosazovat pravicovou agendu a oslovovat konzervativní voliče, neznamená automaticky podporu vládě. Ostatně něco takového by znamenalo porušení britského vysílacího zákona, který podobně jako ten český po všech vysílatelích požaduje dodržovat politickou nestrannost, jakkoli je její praktické dodržování leckdy předmětem debat a sporů.“

Bude to svou kvalitou v lepším případě „BBC s názorem“, televizní a víc patriotická verze Daily Telegraphu, nebo další hlásná trouba Konzervativní strany, nebo v nejhorším případě brexitová stanice na styl Sputniku, platforma pro radikální pravicové a protiimigrační „křiklouny“, kde se budou „producírovat“ konzervativní poslanci s vazbami na Rusko? Z dostupných informací se konečná podoba GB News zatím nedá jednoznačně rozeznat, jakkoli postava Andrewa Neila, který je také šéfem společnosti vydávající politický magazín The Spectator, variantu c) více méně vylučuje.

Neil ostatně přispěchal s ujištěním, že nehodlá poskytovat prostor „pravicovým výkřikům“. Debaty prý budou „robustní, ale vyvážené“. Bude zajímavé sledovat, jaký vliv bude mít na finální podobu GB News jeden ze spoluzakladatelů stanice Andrew Cole z Liberty Global, jemuž se připisují silně protiimigrační a probrexitové postoje.

Jak naznačil Václav Štětka, narušit hegemonii BBC, Sky News a ITV bude nesmírně složité vzhledem k obrovskému náskoku těchto stanic, co se týče zázemí, zkušeností i lidského potenciálu. Andrew Neil si toho je nejspíš vědom. „GB News nepůjde cestou kontinuálních rolling news. Změníme program, když se stane něco mimořádného. Den postavíme na zpravodajských pořadech kolem silných moderátorských osobností, které budou trochu vyhraněné,“ prozradil v rozhovoru pro ITV Neil.

Velezkušený moderátor, ve kterém kvůli jeho občas drsným metodám zpovídání politiků viděla veřejnost spíš vyšetřovatele než novináře, chce jít mimo jiné cestou dlouhých televizních debat s hosty napříč politickým či názorovým spektrem, které podle něj v britském mainstreamu momentálně scházejí.

Hlavním investorem projektu GB News, k jehož rozjezdu je podle Independentu zapotřebí minimálně 65 milionů liber, je americká Discovery Inc. Nový a podle svých zakladatelů nezpoplatněný kanál by měl běžet ve Spojeném království a Irské republice. V nabídce platforem Sky, Virgin Media, jakož i v běžném digitálním vysílání by ho mělo najít 96 procent britských domácností. V první vlně nabírání „kádrů“ chtějí GB News zaměstnat 100 novinářů. Dalšími moderátorskými esy mají být třeba Julia Hartley-Brewerová z talkRADIO nebo Nick Ferrari z LBC.

Zrod GB News je určitě třeba vnímat v kontextu narůstajícího tlaku současné konzervativní vlády na BBC i propadu důvěry v tuto instituci, která je pro Brity dlouhodobě něčím víc než jen sdělovacím prostředkem. Průzkum agentury YouGov z loňského prosince ukázal, že už jen méně než polovina Britů (44 procent) věří tomu, co jim novináři BBC říkají. Server The Article mluví o erozi zájmu o televizní zpravodajství a publicistiku na kanálech BBC. To v roce 2012 sledovalo 25 milionů Britů, zatímco v roce 2019 to bylo už jen 18 milionů.

Reklama

Doporučované