Hlavní obsah

Víc těžby, víc technologií, víc zelené. Tak má vypadat postpandemická EU

Foto: Evropská komise

Maroš Šefčovič obhájil s novou Evropskou komisí Ursuly von der Leyenové i své místo místopředsedy.

Reklama

Komisař pro strategický výhled Maroš Šefčovič příští týden představí svoji první publikovanou zprávu ohledně budoucího vývoje Evropské unie. Chce se zaměřit na odolnost EU proti pandemii i posílit strategickou soběstačnost Evropy.

Článek

Maroš Šefčovič při kandidatuře na slovenského prezidenta neuspěl, místo toho ale získal v současné situaci jednu z nejdůležitějších pozic v Evropské komisi. Minulý rok se stal evropským komisařem pro meziinstitucionální vztahy a strategický výhled. Ve své pozici má za úkol předvídat a řešit potencionální hrozby pro Evropskou unii.

Příští týden má Šefčovič představit program ve své první velké zveřejněné zprávě, všímá si server Financial Times. Své zaměření nastínil ve čtvrtek, když se sešel s komisařem pro průmysl Thierrym Bretonem a společně varovali před narůstající závislostí evropského bloku na dovozu průmyslových surovin, které jsou zcela vitální pro výrobu na celém kontinentu.

„Chceme-li v tomto velmi dynamickém světě vést a řídit Evropu dobře, musíme již dnes zohlednit, co se bude dít za pět, deset nebo patnáct let,“ řekl Šefčovič pro Financial Times. „Tenhle předběžný plán je naprosto klíčový v tvorbě politiky, jinak budou zákony, které dnes přijmeme, již zítra zastaralé,“ pokračoval slovenský komisař.

Hlavním tématem práce má být podle Šefčoviče posílení odolnosti EU proti pandemii a také chce zlepšit růst digitálních a zelených technologiích v bloku. Aby těchto cílů dosáhl, chce se zaměřit na zabezpečení a monitorování dodavatelských řetězců, kde by dle svých slov zohlednil i své zkušenosti coby evropského komisaře pro energetickou unii.

Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič narozený 1966 je slovenský politik, který od roku místopředsedal Evropské komisi pod vedením Jean-Clauda Junckera. Taktéž byl v tomto období evropským komisařem pro energetickou unii.

V roce 2019 kandidoval na post slovenského prezidenta jako nestraník za Smer. Ve volbě ho ale porazila nynější prezidentka Zuzana Čaputová.

V současnosti zastává znovu funkci místopředsedy Evropské komise pod vedením Ursuly von der Leyenové a je komisařem pro interinstitucionální vztahy a strategický výhled.

Jedním z největších problémů, kterým bude Šefčovič čelit, je jeho mezioborové působení, jež bude zasahovat do práce ostatních komisařů, myslí si Financial Times. Dalším problémem bude i jeho agenda větší soběstačnosti Evropy, protože se kvůli ní bude muset začít více těžit strategické suroviny, což naopak příliš nekoresponduje se zeleným plánem EU.

Pandemie také ukázala sílu národních států (či relativní slabost Bruselu), když většinu svých opatření si vlády zemí zaváděly dle svého a na počátku šíření nemoci bylo minimum spolupráce mezi členy Evropské unie. I tento precedens bude muset Maroš Šefčovič překonat, pokud své plány chce dovést do konce.

Reklama

Doporučované