Hlavní obsah

Více ministrů pro STAN než pro Piráty? „Je to fér,“ přiznal poprvé Bartoš

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jedním z opěrných bodů koalice PirStan bylo silné pouto mezi lídry Vítem Rakušanem a Ivanem Bartošem.

Reklama

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že je na místě, aby Starostové měli větší zastoupení ve vládě. Sedm míst pro koalici PirStan v rýsujícím se kabinetu Petra Fialy má za úspěch.

Článek

Po volbách se zdálo, že Piráti budou požadovat stejný počet míst ve vládě jako jejich koaliční partner hnutí STAN. A to navzdory tomu, že získali pouhá čtyři poslanecká místa.

Po úterním jednání koalic SPOLU a PirStan připadlo na druhou jmenovanou sedm míst ve vládě. Nebylo jasné, jestli nepoměr nezhorší vztahy mezi Piráty a Starosty.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy však poprvé nahlas připustil, že vzhledem k volebnímu výsledku je na místě, aby Starostové získali více ministerstev. Poměr čtyř míst pro STAN a tří pro Piráty označil Bartoš za férový.

„Reflektujeme výsledek voleb a říkáme, že by zastoupení ve vládě mělo být férové. Myslím si, že sjednaný výsledek je dobrý pro všechny strany,“ uvedl v rozhovoru, který na Seznam Zprávách vyjde ve čtvrtek ráno.

Podle něj je úspěch především to, že koalice PirStan vyjednala sedm pozic ve vznikající vládě Petra Fialy (ODS). „Pro naši koalici s hnutím STAN se nám podařilo vyjednat sedm míst ve vládě. Z pohledu koalice to bylo úspěšné vyjednávání. A musím říct, že i vzhledem k nepoměru počtu Pirátů a Starostů v Poslanecké sněmovně,“ uvedl lídr Pirátů v interview, ve kterém hovoří i o své budoucnosti ve straně či o situaci s nemocným prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Seznam Zprávy

Současní kandidáti na vládní posty

Reklama

Doporučované