Hlavní obsah

Více než 14 tisíc nakažených za den. Státy evakuují své občany z Indie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Indie v sobotu oznámila další rekordní nárůst v počtu nakažených koronavirem. Za předešlý den v zemi přibylo 14 516 infikovaných, uvedla agentura Reuters s odvoláním na indické ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Kvůli nárůstu počtu nakažených úřady v metropoli Dillí nařídily nemocnicím, aby zaměstnancům zrušily veškeré dovolené a aby se všichni zdravotníci okamžitě vrátili do práce. Pokud jde o bilanci infikovaných, Indie je nyní čtvrtou nejpostiženější zemí na světě po USA, Brazílii a Rusku.

Množství zemí pokračuje v evakuaci svých občanů z Indie, zejména kvůli obavám, že nemocnice ve velkých městech, jako jsou Dillí či Bombaj, budou zcela přeplněné. Naposledy své občany varovalo Irsko. Upozornilo je, že kvůli nárůstu počtu případů nákazy by v zemi mohlo být těžší dostat se k lékařské péči, a vyzvalo je, aby zvážili využít některý z evakuačních letů plánovaných na příští týdny.

Indie začala na začátku června s uvolňováním jedněch z nejpřísnějších karanténních opatření na světě, a to i přes zvyšující se denní přírůstky nových případů. Karanténu země nařídila v březnu, kdy bylo napříč Indií teprve několik set potvrzených případů. Podle oficiálních statistik opatření zabránila 37 000 až 78 000 úmrtí v souvislosti s covid-19. Stejně jako jinde však omezení znamenala tvrdou ránu po ekonomiku a měla přímý dopad na život řady chudších pracovníků a jejich rodin.

Celkový počet nakažených v zemi s více než 1,3 miliardy obyvatel k sobotnímu dni dosáhl 395 047, počet obětí se vyšplhal na 12 948.

Reklama

Doporučované