Hlavní obsah

Více než 4 000 kilometrů čtverečních. Svět má novou největší ledovou kru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Její rozloha je o něco větší než španělský ostrov Mallorca a Praha by se na ni vešla téměř devětkrát. Od Antarktidy se oddělila největší plovoucí ledová hora.

Článek

Weddellovo moře má nový přírůstek, je jím obrovská ledová hora o rozloze cca 4 320 kilometrů čtverečních, kterou na satelitních snímcích zachytila i družice Sentinel-1. S délkou přibližně 170 kilometrů a šířkou asi 25 kilometrů se z ní stal největší plovoucí kus ledu na světě, a z prvního místa tak sesadil svého předchůdce A-23A, jehož rozloha činila okolo 3 880 kilometrů čtverečních.

O ledové hoře, která dostala označení A-76, informovala na svém webu Evropská kosmická agentura (ESA), která zároveň podotýká, že obří ledová masa svou rozlohou přesahuje velikost španělského ostrova Mallorca. Obří ledovou kru jako první zaznamenali vědci z British Antarctic Survey a následně ji potvrdil americký tým z US National Ice Center.

„Ledovce jsou tradičně pojmenovány podle antarktického kvadrantu, ve kterém byly prvně spatřeny, pak číslem pořadí a následně, pokud se ledovec rozbije, se přidá odpovídající písmeno pořadí,“ píše ESA ve vyjádření k A-76.

Deska se oddělila od Filchnerova–Ronneové šelfového ledovce, a jak poznamenává agentura Reuters, pravidelné „otelení“ větších kusů je součástí přirozeného cyklu. Oddělení A-76 tak nesouvisí se změnou klimatu a masa se podle Teda Scambose, glaciologa z University of Colorado Boulder, pravděpodobně brzy rozlomí na dva či tři kusy.

Některé ledové šelfy podél antarktického poloostrova ovšem v posledních letech prošly rychlým rozpadem. Tentokrát již jde o fenomén, v jehož případě vědci věří, že se změnou klimatu souviset může.

Reklama

Související témata:

Doporučované