Hlavní obsah

Více než 73 let staré video dokazuje existenci sexuálních otrokyň v Japonsku

Video pochází z roku 1944 a je prvním svého druhuVideo: AP

 

Reklama

Video zveřejnila Jižní Korea. Doposud byly známé pouze fotky žen, které sloužily japonským vojákům. Některé z nich již v minulosti figurovaly na fotografiích.

Článek

Jihokorejští badatelé z Národní univerzity v Soulu zveřejnili archivní video, které dokazuje existenci takzvaných „comfort women”. Šlo o zajatkyně, které během druhé světové války sloužily japonským vojákům jako sexuální otrokyně. Doposud byla existence těchto žen známá pouze z fotek.

Výzkumný tým financovaný metropolitní vládou v Soulu uvedl, že video bylo natočeno americkými jednotkami v roce 1944 a zachytilo sedm žen při hovoru s čínským vojákem. Všechny ženy byly registrovány, američtí vojáci zaznamenali jejich jména, stáří či rodná města. Dvě z žen už figurovaly na dříve uvolněných fotografiích sexuálních otrokyň. Záznam pochází z provincie Jün-nan.

Jihokorejští aktivisté odhadují, že v nevěstincích japonské armády bylo nuceno působit na 200 000 žen. Má se za to, že pocházely hlavně z Koreje, ale také z Číny, Indonésie, Filipín a z Tchaj-wanu. Příběhy těchto žen dlouho komplikovaly vztahy mezi Jižní Koreou a Japonskem. To se v roce 2015 oficiálně omluvilo a poškozeným ženám vyčlenilo miliardu jenů, tedy 200 milionů korun. Téma je však stále ožehavé - hlavně kvůli soše znázorňující sexuální otrokyni, kterou aktivisté vztyčili ve městě Pusan či v Soulu. Tokio žádá, aby všechny sochy tohoto typu byly odstraněny.

Reklama

Související témata:

Doporučované