Hlavní obsah

Více než čtyři miliony Britů mají problémy s placením účtů

Více než čtyři miliony Britů mají problémy s placením účtůVideo: Reuters

 

Reklama

Zhruba čtyři miliony Britů mají problémy s placením svých měsíčních účtů. Vyplývá to z údajů britského úřadu pro regulaci finančního trhu.

Článek

Na čtyři miliony Britů mají problémy s placením svých měsíčních účtů. Vyplývá to z údajů britského úřadu pro regulaci finančního trhu (FCA). Průzkumu se ve zhruba 65milionové zemi zúčastnilo téměř 13 000 respondentů.

Přibližně 4,1 milionu lidí podle úřadu minimálně v polovině z šesti posledních měsíců nebylo schopno uhradit účty za domácnost či dostát svým úvěrovým závazkům.

Údaje přicházejí v době, kdy se britští spotřebitelé potýkají se stoupající inflací a s pomalým růstem mezd. V září se roční míra inflace v Británii vyšplhala na tři procenta, což představuje nejvyšší úroveň za pět a půl roku.

Britská centrální banka se nyní kvůli stoupající inflaci připravuje na zvýšení úrokových sazeb. Banka v současnosti drží základní úrok na rekordním minimu 0,25 procenta, ke zvýšení nákladů na půjčky naposledy přikročila před více než deseti lety. FCA upozorňuje, že v Británii tak existuje velká skupina lidí, která nemá s růstem úroků žádné zkušenosti.

Vysoká inflace tlačí centrální banku ke zpřísňování měnové politiky v době, kdy britská ekonomika čelí negativním dopadům plánovaného odchodu země z Evropské unie. V letošním druhém čtvrtletí se britský hrubý domácí produkt meziročně zvýšil pouze o 1,5 procenta, tedy nejslabším tempem od roku 2013.

Reklama

Doporučované