Hlavní obsah

Více než rok obviněn, a přece zůstává. Šest důvodů, proč to Andrej Babiš zase přežije

Analýza Václava Dolejšího, proč se navzdory obvinění a rostoucím podezřením stále drží Andrej Babiš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Analýza Václava Dolejšího před hlasováním, jehož se šéf hnutí ANO podle všeho bát nemusí.

Článek

Šéf hnutí ANO bude čelit prvnímu pokusu opozice svrhnout jeho vládu. Do této situace ho přivedla nová vážná podezření v případu, v němž je sám už více než rok trestně stíhán.

A i když k podezření, že se podílel na dotačním podvodu, přibyla další závažná zjištění, Babiš může dopředu předpokládat, že i tuto politickou krizi přežije.

A dokonce, jak ukazuje bleskový průzkum veřejného mínění agentury Median, že ač podezření sílí, jeho pozici ve společnosti to nijak nemění.

Čím to je, že pozice obviněného premiéra je taková?

Anketa

Přejete si pád Babišova kabinetu?
Ano
55,1 %
Ne
44,9 %
Celkem hlasovalo 23287 čtenářů.

1. Pomůže mu zoufalá ČSSD

Babiš se může spolehnout na loajalitu koaličního partnera. „Sociální demokraté jsou totálně slabým koaličním partnerem, který je odsouzen k tomu, aby Babiše podporoval. Kdyby z vlády odešli, tak je čeká neveselá budoucnost. ČSSD je životně spjata s Babišovou vládou,“ říká komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Politický analytik Reflexu Bohumil Pečinka pak poukazuje na neschopnost ČSSD kvůli tomu, že ze situace nedokázala něco získat. „Zvolila absolutně špatnou taktiku pro vyjednávání. Kdyby na místě pana Hamáčka byl Miloš Zeman nebo Jiří Paroubek, do poslední chvíle by nechávali otevřenou otázku, zda budou hlasovat pro, nebo proti – a tím si něco vynutili. Babiš by byl přitlačen ke zdi a byl by daleko vstřícnější k požadavkům ČSSD.“

Rozhovor s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem: „Babišovy kauzy zastiňují práci vlády. Jestli se ukáže jeho vina, odejdeme.” Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

2. Slabá a roztříštěná opozice

Šestice opoziční stran (ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN), která vyvolala hlasování o nedůvěře vlády, má dohromady 92 poslanců. Ke svržení Babišova kabinetu jí tedy chybí alespoň devět hlasů. Ve skutečnosti sama opozice není vůbec jednotná. Kdyby šlo opravdu do tuhého a Babiš potřeboval pomoc, už dopředu nabízí 22 hlasů SPD její šéf Tomio Okamura.

„Opozice je opravdu v tristním stavu, neexistuje tam vůbec žádný plán, co by dělala, kdyby se jí svržení vlády náhodou povedlo. Je totálně nesourodá. Její pokus o vyslovení nedůvěry je sice legitimní, ale nedá se říci, že by tam byla nějaká konstruktivní alternativa. A to je koneckonců také důvod, proč to Andrej Babiš celé přežije,” vysvětluje Honzejk.

Přenos tiskové konference: Piráti budou usilovat o vyjádření nedůvěry vládě Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

3. Zezadu ho jistí prezident Zeman

Babišovi tradičně hodně pomáhá i prezident Miloš Zeman, který předem oznámil, že šéfa hnutí ANO klidně jmenuje znovu premiérem, pokud by náhodou jeho vláda padla.

„Tím vlastně Miloš Zeman z celého hlasování o nedůvěře vládě udělal pouze divadlo. Prezident dokonce řekl, že by ho nechal vládnout bez důvěry klidně i několik měsíců,“ míní Honzejk.

4. Nemusí řešit pochybnosti v hnutí ANO

Na rozdíl od jiných premiérů, kteří v minulosti čelili pokusům o svržení, Andrej Babiš nemusí řešit problémy uvnitř vlastní strany. Ani jeden ze 78 poslanců ANO nemá pochybnosti a po svém předsedovi nepožaduje vysvětlení kauzy.

„Oni všichni moc dobře vědí, co by se stalo ve chvíli, kdyby Babiš řekl – víš co, Moniko, vykašleme se na politiku a přestěhujeme se na Čapí hnízdo a tam si budeme pohodlně žít. Hnutí ANO by okamžitě skončilo, tam už – při vší úctě k dalším členům – není nikdo takhle silný,” říká předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS.

Podle místopředsedy lidovců Jana Bartoška je pro poslance ANO těžké vzdorovat šéfovi strany, když mu hnutí ANO patří. „Kritika se nepřipouští a ti z poslanců ANO, kteří v minulém volebním období nesouhlasili nebo se dopustili nějaké kritiky, už dnes ve Sněmovně nejsou. Buď se za trest na kandidátky nedostali, nebo raději sami odešli.“

Jaroslav Faltýnek, pravá ruka šéfa Andreje Babiše: Širší vedení ANO dnes jednomyslně podpořilo předsedu.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

5. Nemá stejně silného konkurenta

A možná nejdůležitější Babišova výhoda: v české politice mu chybí soupeř.

„On je silná osobnost. A prostě lidé chtějí silného vůdce, marná sláva. Takhle silný hráč musí mít silného protihráče, jako třeba v 90. letech byla dvojice Klaus-Zeman,“ říká analytik Pečinka, že Babiš je velkou částí společnosti vnímán jako záruka stability.

Pokud soupeře nemá, existuje druhá možnost, jak ho porazit. Jde o zkušenost rovněž z 90. let, ale ze sousedního Slovenska, kde byl hegemonem Vladimír Mečiar. „Tam se tehdy proti němu vytvořila jednotná fronta od postkomunistů až po pravicové křesťanské demokraty. To u nás není, takže chybí dva základní předpoklady pro to, aby Babiš měl silného konkurenta.“

Výroky Andreje Babiše: NIkdy neodstoupím!Video: Seznam Zprávy

6. Veřejnost mu odpouští

Už výčet důvodů, proč by Babiš neměl být premiérem, ukazuje, že mu procházejí u veřejnosti věci, které by jiní politici neustáli. Potvrzují to i výsledky bleskového průzkumu agentury Median, která zjišťovala dopady nového vývoje v kauze Čapí hnízdo na veřejné mínění.

Výsledek? I když je nová kauza kolem pobytu syna na Krymu vnímána jako jeden z nejzávažnějších skandálů v polistopadové historii, Babišových odpůrců nepřibylo, jen část těch stávajících se možná ještě více ve svém názoru radikalizuje. Babišových příznivců je stejně, i když menší část z nich po odhalení nových informací znejistěla, ale i nadále nevidí alternativu, koho jiného volit.

Sociologové z Medianu to vysvětlují tím, že premiérovi fanoušci na něm vidí leckteré chyby, ale odpouští mu je. Je pro ně důležitější víc to, že ekonomika šlape – i když ne zcela jeho zásluhou – než to, v jakých se ocitl podezřeních.

„Je to možná nějaká ztráta iluzí. Ale lidé, dokud vidí, že se jim ty peněženky plní, jsou mu schopni odpustit i ty věci, které považují za méně podstatné. Lidé od Andreje Babiše, zvlášť jeho podporovatelé, chtějí hlavně efektivitu, to je pro ně důležité,” říká Martin Kratochvíl z Medianu.

Foto: Seznam Zprávy

Co řekl Andrej Babiš a jak je to doopravdy?

Reklama

Doporučované