Hlavní obsah

Více než války se lidé bojí koronaviru, říká humanitární pracovník

V Sýrii se válčí víc jak 10 let. Miliony lidi žijí v uprchlických táborech, kde jde stěží dodržovat hygienická opatření proti šíření nákazy koronaviru.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V Sýrii se válčí víc jak 10 let. Každodenní bombardování a ostřelování vyhnalo z domovů miliony lidí a pandemie koronaviru ještě více zkomplikovala zdejší už tak katastrofální situaci.

Článek

„Od začátku roku 2020 se kvůli válce muselo v Sýrii přestěhovat okolo milionu lidí. Během bojů z počátku roku bylo zničeno i několik nemocnic. Teď se ale situace v zemi uklidnila a k bojům téměř nedochází. Lidé se ale bojí jiné hrozby, než je válka, a to nákazy koronavirem. Testování na koronavirus se ale v Sýrii skoro neprovádí, takže potvrzených případů je tady minimum. Není skoro žádné zdravotnické zázemí na testovaní,“ popisuje současnou situaci v Sýrii pracovník společnosti Člověk v tísni Wail Khazal.

Údaje o počtu nakažených válkou zdecimované Sýrii chybí. Uvádí se jen údaje, které jsou převážně z vládou kontrolovaných oblastí. Poté, co byly potvrzeny první případy koronaviru, zavedla vláda opatření, která měla zamezit dalšímu šíření nákazy. V oblastech kontrolovaných Asadem platí zákaz nočního vycházení. Přesto začala vláda některá protikoronavirová opatření rozvolňovat ve snaze oživit ekonomiku.

Celý rozhovor s Wailem Khazalem si můžete pustit v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované