Hlavní obsah

Více peněz, lepší komunikace a spolupráce s Jíchou. Staronový šéf české házené představil své plány

Rozhovor s nově zvoleným prezidentem Českého svazu házené Jaroslavem Chvalným.Video: Lucie Hrdličková

 

Reklama

Házenkářský svaz má staronového prezidenta. Stal se jím Jaroslav Chvalný, který ve funkci působil mezi lety 2001 až 2013. Jeho prioritou je navrátit stabilitu házenkářskému hnutí poté, co kvůli obvinění vedení z netransparentnosti ohledně financování a špatné komunikace rezignoval předchozí šéf Radek Bendl.

Článek

„To, co vadilo hnutí, byla nekomunikace při vzniku mezinárodní ligové soutěže mužů. Netransparentnost spočívala v tom, že nebyly uspokojivě vysvětleny některé kauzy kolem Handball Day,” domnívá se Chvalný.

Současnou prioritou Chvalného je stabilizovat rozkolísané házenkářské hnutí. Základ vidí ve zlepšení komunikace: „Věřím tomu, že když nastavíme komunikační toky, tak lidem sdělíme, co chceme dělat, jak to chceme dělat, a pak věřím tomu, že nastane diskuse. Ne, že vystřelíme nějaké rozhodnutí a pak to budeme dodatečně vysvětlovat hnutí, jak jsme to mysleli.”

Nedostatek komunikace vidí jako zásadní problém starého vedení a také jako příčinu, proč došlo k rezignaci Radka Bendla i manažera reprezentací Karla Nocara, který odešel vzápětí.

Další podstatný problém, který za starého vedení nastal, vidí Chvalný ve vysílacích právech na házenkářskou ligu. „Práva byla předána firmě, která stojí mimo Český svaz házené. Podle našeho názoru za výrazně nižší částku, než je jejich tržní hodnota a na extrémně dlouhou dobu. To se nám nelíbí a v současné době se seznamujeme se všemi právními dokumenty a myslím, že buď navážeme na to, co v této kauze podnikla minulá exekutiva, nebo půjdeme svou vlastní cestou.”

V rozhovoru nově zvolený prezident dále vysvětlí, proč není zastáncem nadnárodních soutěží. Zhodnotí, jestli se dá profesionální házenou v Česku uživit, a načrtne možnou spolupráci českého házenkářského svazu s hvězdným hráčem Filipem Jíchou.

Reklama

Související témata:

Doporučované