Hlavní obsah

Viceprezident USA Pence opustil zápas amerického fotbalu kvůli hráčům protestujícím proti rasismu

Protest hráčů označil Mike Pence za urážlivý. Video: Klára Galová

 

Reklama

Americký viceprezident Mike Pence opustil zápas v americkém fotbalu poté, co hráči při hymně poklekli. Protestovali tak proti rasové nerovnosti. Za odchod jej pochválil Trump.

Článek

Americký viceprezident a bývalý guvernér státu Indiana Mike Pence opustil v neděli zápas amerického fotbalu mezi týmy Indianapolis Colts a San Francisco 49ers poté, co někteří hráči klečeli během americké hymny.

Více než dvacet hráčů sanfranciského týmu pokleknutím nenásilně protestovalo proti rasismu. Toto gesto zpopularizoval minulý rok bývalý hráč týmu Colin Kaepernick, který tak chtěl upozornit na policejní násilí na černoších. V posledních týdnech jej začali napodobovat další hráči amerického fotbalu. Protihráči z týmu Indianapolis Colts v neděli zase oblékli černá trička s nápisem „Budeme stát za rovností, spravedlností, jednotou, respektem, dialogem a šancí”.

Podle viceprezidenta je pokleknutí během hymny neuctivé nejen k ní, ale také k americkým vojákům a vlajce. „Stojím za prezidentem Trumpem, stojím za našimi vojáky a vždycky budu stát za naší vlajkou a národní hymnou,” uvedl Pence ve svém prohlášení na Twitteru.

Americký prezident Donald Trump následně na stejné sociální síti napsal, že svého zástupce poprosil, aby stadion opustil v případě, že hráči pokleknou. „Jsem pyšný na něj i na jeho ženu Karen,” dodal Trump.

Skupina novinářů, která viceprezidenta doprovázela, nebyla na stadion vpuštěna a musela zůstat venku. Novináři údajně o možnosti, že Pence ze zápasu odejde dříve, věděli.

Pencův odchod kritizoval například hráč Eric Reid, který se protestu na hřišti účastnil. Uvedl, že se zcela jistě jednalo o „plánovaný PR kousek”.

Mluvčí ligy NFL Joe Lockhart uvedl, že svaz se k odchodu viceprezidenta nebude vyjadřovat.

Reklama

Doporučované