Hlavní obsah

Vícerychlostní základní školy mají zabránit úprku dětí na osmiletá gymnázia

V matematice se děti od šesté třídy budou nově rozdělovat do menších skupin podle úrovně znalostí.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Ministryně Valachová má plán, jak zastavit propad druhého stupně základních škol a omezit odliv nejlepších žáků na gymnázia.

Článek

Zhruba pětina žáků pátých tříd základních škol právě v těchto dnech bojuje o místo na některém z víceletých gymnázií. Děti čekají přijímací zkoušky, které jsou poprvé jednotné a organizované státem.

S nelibostí to sleduje ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD coby velká odpůrkyně selekce jedenáctiletých dětí. Vadí jí, že na osmiletá gymnázia odejdou nejtalentovanější děti. Následkem toho pak klesá úroveň druhého stupně základních škol.

Ministerský plán

Valachová proto nyní přichází s konkrétním plánem, jak zlepšit úroveň šesté až deváté třídy. Tak, aby ani ambiciózní rodiče neměli důvod své dítě dávat na elitní gymnázia.

Její plán má několik bodů a v podstatě spočívá v tom, že chce to lákavé z gymnázií přenést na základní školy. Valachová chce, aby na druhém stupni měly nějaké zaměření - například na matematiku, cizí jazyky či výtvarnou výchovu. A měly širší nabídku volitelných předmětů.

Dále chce vícerychlostní školy - u vybraných předmětů jako matematika a angličtina by se děti ze tříd rozdělily podle úrovně znalostí do menších skupin.

Nejvýš 24 žáků ve třídě

Zároveň by ve třídách mělo být maximálně 24 žáků. A srovnaly by se platy učitelů ze základních škol s pedagogy víceletých gymnázií. Kateřina Valachová říká, že na to vše už má zajištěné peníze a změny by měly platit nejpozději od roku 2020.

Učitelé základních škol změny vítají, ale jsou skeptičtí, zda zafungují. Například pražská Základní škola Červený vrch už dnes většinu z ministryní navrhovaných věcí nabízí - specializuje se rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů.

Přesto se i tato výběrová škola potýká s odlivem nejlepších dětí z pátých tříd na víceletá gymnázia.

Reklama

Doporučované