Hlavní obsah

Do Česka dorazil silný vítr

Foto: Hasiči Praha

Strom zřícený na zaparkované auto v Praze.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Stovky popadaných stromů, ale i zastavené vlaky nebo uzavřené zoologické zahrady má na svědomí silný vítr, který se žene Českem. Praha apeluje na lidi, aby nechodili do parků.

Článek

Kvůli silnému větru a pádu stromů je bez elektřiny na 10 000 odběratelů na jihu Čech. Nejvíce poruch energetici evidují na Českokrumlovsku. Dále pak nemají lidé ojediněle elektřinu na Strakonicku, v okolí Tábora a na Prachaticku. Informoval o tom Roman Šperňák za distribuční společnost E.ON.

„Aktuálně máme deset poruch na vedení vysokého napětí. Poruchy jsou čerstvé, vymezujeme je a intenzivně pracujeme na obnovení dodávek elektrické energie zákazníkům,“ uvedl krátce před 13. hodinou.

Kvůli následkům silného větru nejezdí vlaky mezi Bechyní a Táborem a na tratích Veselí nad Lužnicí – Lomnice nad Lužnicí, Majdalena – Třeboň.

Jihočeští hasiči v souvislosti se silným větrem od rána vyjížděli do terénu ve více než pěti desítkách případů. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy, řekla jejich mluvčí Vendula Matějů. Dodala, že hasiči zatím měli nejvíce práce na Prachaticku.

Právě v jihozápadní části kraje podle meteorologů dnes vane silný vítr. Na horách může dosahovat rychlosti i více než 100 kilometrů za hodinu.

Praha: Nechoďte do parků

„V souvislosti se silným větrem, který dnes zasáhl území hlavního města, dochází v pražských parcích a lesích k padání větví stromů a dalším rizikům, kvůli kterým doporučujeme veřejnosti do těchto míst nevstupovat,“ uvedl magistrát.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem platná pro dnešní den do 20:00 hodin zároveň upozorňuje, aby obyvatelé byli opatrní i při pohybu v okolí starších budov, v blízkosti vysokých stromů a vysokých stožárů a také při řízení motorových vozidel. Při poryvech větru je nebezpečí úrazů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi stromů, na komunikacích hrozí dopravní komplikace kvůli spadlým stromům, dochází ke zpoždění spojů Pražské integrované dopravy.

Silný vítr dnes v Praze také komplikuje provoz tramvají, několik linek jezdí odklonem. Problémy jsou také na železnici i na letišti, kde není možné přistavit k letadlům pojízdné schody. Hasiči evidují v hlavním městě do 13:20 více než 60 výjezdů, hlavně ke spadlým stromům a uvolněným plechům.

„Z důvodu silného větru dochází v provozu MHD k omezením na několika místech,“ uvedl dopravní podnik. Seznam výluk aktualizuje na svém webu. Některá omezení trvají pouze několik minut. Kolem 13:15 musely odklonem přes Hradčanskou jezdit tramvaje číslo 22 a 42, problém měla i linka 19 na trati Kolbenova – Nový Hloubětín a také autobus číslo 236 mezi Bohnickým údolím a zastávkou Zámky.

Na železnici musejí cestující počítat se zdržením. „Kvůli silnému větru je vydán rozkaz o opatrné jízdě vlaků pomalou jízdnou. V téměř celé železniční síti může docházet ke zpoždění vlaků,“ uvedla na Twitteru Pražská integrovaná doprava (PID). Také ona dotčené linky aktualizuje na svém webu.

Letiště kvůli silnému větru nemůže přistavit nástupní mosty ani schody pro přílety a odlety. „Cestující z letadel, která přiletí, setrvají na svých místech na palubě letadla,“ uvedlo letiště na Twitteru. Výstraha silného větru platí na letišti do 15:30, do té doby může být provoz omezen. „Limit pro přistavení mostů je rychlost větru 100 km/h. Všechny aerolinky, které jsou nyní ve vzduchu, dostanou informaci, že mohou mít v Praze potíže s odbavením,“ píše letiště.

Hasiči museli zasahovat například v Zenklově ulici, kde se uvolnila část střechy. V oboře Hvězda pak spadlo několik stromů. Vítr také poničil výstavu Paměti národa na Strahově. „Snad to dáme do pár dní dohromady, podaří-li se nám na to sehnat peníze,“ uvedl na Facebooku za organizátory Mikuláš Kroupa. Škodu odhaduje asi na 150 000 korun.

Silný vítr zasáhl téměř celé Česko. V nárazech může mít i přes 70 kilometrů v hodině, na horách i kolem 110 kilometrů v hodině. Pro Prahu platí výstraha do dnešních 20:00.

Na Plzeňsku narážejí vlaky do stromů

Desítky výjezdů k vyvráceným a polámaným stromům a větvím mají kvůli dnešnímu silnému větru také hasiči v Plzeňském kraji. Stromy vítr sráží na celém území kraje, padají na silnice i na koleje, řekl řídící důstojník krajských hasičů. Podle dostupných informací se události obešly bez zranění. Do několika stromů spadlých na koleje najely vlaky. Plné ruce práce mají i energetici, kteří odstraňují závady na elektrickém vedení. Bez proudu je nyní v kraji 20 000 domácností, řekla regionální mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Energetici vzhledem k varování meteorologů posílili na dnešek call centra i pracovní týmy v terénu. Aktuálně řeší v kraji 30 poruch na vedení vysokého napětí. Nejčastější příčinou poruch je pád stromu nebo větví na vedení, řekla Holingerová. Nejvíc poruch je podle ní na severním Plzeňsku, Klatovsku, Tachovsku a Domažlicku. V sousedním Karlovarském kraji je podle Holingerové bez proudu na 21 000 odběratelů.

Vítr působí problémy i na železnici. Na několika místech dnes vlaky najely do stromů spadlých do kolejí nebo zastavily před nimi. Překážky se průběžně odstraňují. Například dopoledne najel do stromu Západní expres z Prahy do Mnichova u České Kubice na Domažlicku, osobní vlak najel na strom na trati mezi Běšinami a Nemilkovem na Klatovsku a také mezi Kasejovicemi a Nepomukem, řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Události se obešly bez zranění. Před stromy spadlými do kolejiště zastavily také například vlaky u Bezdružic, dále na trati mezi Poběžovicemi a Bělá nad Radbuzou nebo na trati mezi Tachovem a Planou.

Podle webu, kde krajští hasiči zveřejňují své ukončené zásahy, vyjeli dnes do 12:30 v kraji k technické pomoci, nejčastěji k odstranění stromů nebo jiných nebezpečných stavů, ve 117 případech. Většina zásahů začala před 8:00, nejdříve na Domažlicku, později po celém kraji. Další zásahy nejsou ještě ukončené.

Policejní mluvčí Eva Červenková řekla, že policie eviduje dnes desítky telefonátů kvůli událostem spojeným s počasím. „Silný vítr komplikuje dopravu v celém kraji, kde je přes komunikace popadáno několik stromů nebo elektrické vedení. Evidujeme i převrácená vozidla či dopravní nehody. Nejvážnější situace je v příhraničních oblastech,“ uvedla.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Zásah hasičů na Ústecku.

Na D1 vichr převrátil kamion

Dálnici D1 u Lokte na Benešovsku dnes v poledne uzavřela nehoda kamionu, který se převrátil na vozovku. Směr na Brno je neprůjezdný, řekla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. Zranění podle ní nejsou hlášeni.

Nehoda se stala na 66. kilometru ve směru na Brno. „Je tam převrácený kamion, z tohoto důvodu jsme museli dálnici uzavřít,“ uvedla mluvčí. Příčinu policisté vyšetřují, před místem nehody se vytvořila kolona.

Řidiče dnes na silnicích trápí silný vítr, středočeská záchranná služba na Twitteru uvedla, že nejvíce nehod spojených s větrem je zaznamenáno na Mladoboleslavsku. „Vlivem větru dochází i k převrácení vozidel,“ upozornili záchranáři.

Utrhané kryty z bazénu létaly po zahradě

Silný vítr ve středních Čechách vyvrací stromy a láme větve, krajští hasiči už mají přes 100 výjezdů, řekla jejich mluvčí Vladimíra Kereková.

K 10:00 vyjížděli hasiči k téměř čtyřem desítkám událostí po celém kraji, před polednem jejich počet ještě výrazně stoupl. Nejvíc práce měli na Kladensku, Rakovnicku a Příbramsku. „V Berouně spadl strom na zaparkované auto a v Milostíně na Rakovnicku létaly utrhané kryty z bazénu po zahradě,“ uvedla mluvčí.

Ve Středočeském kraji platí do večera výstraha meteorologů před velmi silným větrem. Fouká na většině území Česka, nárazy větru místy dosahují rychlosti přes 70 kilometrů v hodině.

Zavřená zoo, nebezpečné České Švýcarsko

Hasiči v Ústeckém kraji od dnešního rána do 11:00 odstraňovali 63 stromů, které dnešní silný vítr shazoval na cesty a silnice. Vítr do kraje dorazil už brzy ráno. Uvedl to mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Vichřice komplikuje i dopravu, spadané větve a stromy zastavily dopravu například u Těchlovic na Děčínsku. Vzhledem k povětrnostním podmínkám zavřely všechny tři zoologické zahrady v regionu.

Zoopark Chomutov, zoo v Děčíně i zoo v Ústí nad Labem se dnes z bezpečnostních důvodů rozhodly zavřít areály pro návštěvníky. V Chomutově a v Děčíně zavřeli ve 12:00, ústecká zoo zhruba v 11:00. Zástupci zahrad o tom návštěvníky informovali na svých facebookových stránkách.

Foto: HZS Libereckého kraje

Strom spadlý na auto v Jablonci nad Nisou.

„U Velemyšlevsi spadl strom na projíždějící vozidlo. Nikdo nebyl zraněn,“ řekl Marvan. Dále zasahovali hasiči na Lounsku u 14 událostí, v okrese Děčín u 12, na Chomutovsku odstraňovali 11 stromů, na Litoměřicku měli devět zásahů, na Ústecku sedm, v okrese Teplice vyjeli šestkrát a na Mostecku čtyřikrát.

Aktuálně jsou na Děčínsku komplikace i na železnici. „Spadla větev na naši lokomotivu, tak tu stojíme kousek za Děčínem,“ řekla dnes v 11:45 cestující Ivana. Doplnila, že vlaky měly zpoždění i ráno.

Výstrahu vydala správa Národního parku České Švýcarsko. „Na celém území národního parku hrozí vysoké nebezpečí pádu stromů a jejich částí. Důvodem je velkoplošný rozpad smrkových kultur oslabených dlouhotrvajícím suchem a následně napadených lýkožroutem smrkovým,“ uvedli správci na webu. V upozornění apelují na návštěvníky parku, aby dbali při vstupu do parku zvýšené pozornosti. „Ve vlastním zájmu se řiďte upozorněními umístěnými v terénu a dodržujte pravidla pro návštěvu národního parku,“ dodali správci.

Na horách až 125 km/h

Královéhradecký kraj dnes zasáhl silný vítr. Hasiči zatím měli k 13:00 asi 30 výjezdů, a to především k popadaným stromům. Kvůli silnému větru se na obou úsecích ocitla mimo provoz kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku.

„Nejvíce je větrem zatím zasaženo Jičínsko a Trutnovsko. Případy jsou bez zranění,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Podle meteorologů má mít vítr v kraji dnes v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině, na horách až 125 kilometrů v hodině. K večeru má vítr částečně slábnout.

Stromy popadaly například na silnici mezi Verdekem u Dvora Králové nad Labem a Nemojovem. U obce Zdobín na Trutnovsku kamion narazil do spadlého stromu. Osobní auto narazilo do spadlého stromu také u Podůlší na Jičínsku. V Jičíně vítr strhl desky obložení domu. V Hostinném hasiči evidují uvolněný plech na střeše domu.

Reklama

Související témata:

Doporučované