Hlavní obsah
Online

ČEZ vyhlásil v části země kalamitní stav. Desetitisíce rodin jsou kvůli vichru bez proudu

Videosestřih škod, které vichr napáchal v Praze.Video: facebook/Mikuláš Kroupa, twitter/HasiciPraha, Šimon Trantina

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti se silným větrem sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Silný vítr zasáhl téměř celé Česko. V nárazech může mít i přes 70 kilometrů v hodině, na horách i kolem 110 kilometrů v hodině. Pro Prahu platí výstraha do dnešních 20:00.

- Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka bylo odpoledne bez proudu 300 tisíc odběrných míst ČEZ a 7 tisíc odběrných míst EG.D. Padají stromy, poškozené jsou budovy i auta.

- Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem platná pro dnešní den do 20:00 hodin upozorňuje, aby obyvatelé byli opatrní i při pohybu v okolí starších budov, v blízkosti vysokých stromů a vysokých stožárů a také při řízení motorových vozidel.

  • Letiště Praha se vrací do běžného režimu

    Slábnoucí intenzita nárazového větru znamená opětovný návrat do běžného režimu, oznámilo po 17. hodině pražské letiště. Zpoždění na odletu během nepříznivých povětrnostních podmínek mělo celkem devět linek. Letiště dodalo, že situaci stále sleduje a v případě zhoršení bude cestující opět informovat. Během čtvrtka na pražském letišti kvůli silnému větru čelili problémům s vykládáním zavazadel u tří spojů. Problémy měli i cestující s nástupem a výstupem z letadel.

  • Zraněný v Broumově. Spadl na něj strom

    Hasiči v Královéhradeckém kraji na sociální síti Twitter uvedli, že kvůli silnému větru registrují jednu zraněnou osobu. V Broumově v ulici U Dolní brány pomáhali osobě, na kterou spadl strom.

    „Místní profesionální jednotka člověku pomohla a předala pacienta do péče zdravotnické záchranné službě,“ uvedli hasiči v postu.

    Hasiči v kraji také pomáhali dětské léčebně v Janských Lázních, kterou zasáhl výpadek proudu. Na místo vyslali jednotku s kontejnerovou elektrocentrálou. Nakonec se během večera podařilo dodávky elektřiny v léčebně obnovit a jednotka proto mohla odjela.

  • Bez elektřiny je stále 85 tisíc odběrných míst. ČEZ vyhlásil kalamitní stav

    Společnost ČEZ Distribuce kvůli následkům silného větru vyhlásila kalamitní stav v celém Středočeském kraji a v okresech Děčín, Česká Lípa, Chrudim, Pardubice, Trutnov, Náchod a Havlíčkův Brod. K 19:00 firma evidovala ještě 85.000 odběrných míst bez elektřiny a pracovala na opravě 189 poruch na vedení vysokého napětí. ČTK to dnes večer oznámila mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

    „Jsme v terénu i nadále a budeme pracovat i přes noc všude tam, kde je to bezpečné pro naše zaměstnance. Již nyní je jasné, že práce budou pokračovat i v pátek,“ uvedla Holingerová.

  • Situace se uklidňuje ukazují data středočeských hasičů

    Podrobná hodinová hlášení Hasičského záchranného sboru ve Středočeském kraji ukazuj klesající trend nově hlášených výjezdu.

    Aktuálně mezi 18. a 19. hodinou vyráželi k 28 nových událostí. O hodinu dříve to bylo 41 výjezdů. Mezi 16. a 17. hodinou pak 69 a ještě dříve 84.

    Nejvíce nových případů za hodinu evidovali mezi 13. a 14. hodinou, kdy zaznamenali 431 případů.

    „Aktuálně řešíme stále velké množství událostí - 183,“ dodávají středočeští hasiči s tím, že jejich práce ještě zdaleka není u konce.

  • Distributor E.ON: Bez proudu je přibližně 1000 odběratelů

    Na území, kde se o distribuci elektřiny stará společnost EG.D ze skupiny E.ON, aktuálně evidují šest poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu je tak zhruba 1000 odběratelů, dopoledne to bylo téměř deset tisíc odběratelů.

    „Věříme, že dodávky do postižených lokalit ještě během dneška obnovíme,“ říká Roman Šperňák, regionální tiskový mluvčí společnosti EG.D.

  • Hasiči: Zasahovali jsme u 3222 hlášení

    Téměř desetkrát tolik výjezdů měli zatím během čtvrtka hasičské záchranné sbory. Zatímco za běžného dne vyjíždí v průměru ke 345 událostem všeho typu, tak dnes vyrazily k 3222 hlášeným technickým pomocím. Data platí k 18. hodině.

    Nejvíce zásahů si připsali hasiči ve Středočeském a Ústeckém kraji a v Praze.

  • Situace na železnici: přehled úseků mimo provoz

    České dráhy hlásí, že po 18. hodině je stále zastavený provoz na osmi tratích v České republice a na dalších třech německých tratích, které mají přímý dopad na provoz na našem území.

    Správa železnic informuje, že z důvodu přetrvávajících nepříznivých meteorologických vlivů zůstává zastavený provoz na těchto 15 úsecích:

    Vojkovice nad Ohří - Stráž nad Ohří

    Kubova Huť – Lipka

    Dolní Žandov - Mariánské Lázně

    Doksy – Jestřebí

    Pacov - Nová Cerekev

    Cebiv – Kasejovice

    Lysá nad Labem – Stará Boleslav

    Budyně nad Ohří – Straškov

    Nové Město pod Smrkem – Řasnice

    Chomutov - Černovice u Chomutova

    Skalsko – Katusice

    Česká Kubice státní hranice - Česká Kubice

    Aš město - Hranice v Čechách

    Hanušovice - Dolní Lipka

    Nová Pec - Černý Kříž

    Kromě toho Správa železnic z preventivních důvodů až do odvolání zastavuje provoz v těchto úsecích:

    Blíževedly - Mimoň

    Jihlava - Luka nad Jihlavou

    Jihlava - Havlíčkův Brod

    Jihlava - Kostelec nad Jihlavou

    Hrádek nad Nisou - Hrádek nad Nisou státní hranice

    Sokolov – Kraslice

    Bělá pod Bezdězem - Česká Lípa

    Nový Bor - Česká Lípa

  • Pozor na lešení a reklamní poutače, varuje primátor

    Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) upozornil, že je třeba být ve střehu i v ulicích města. „Opatrnost je třeba i v ulicích. Nebezpečné mohou být neukotvené reklamní poutače, mobilní dopravní značky nebo lešení,“ napsal primátor.

  • Skupina ČEZ: V terénu máme maximální počet pracovníků

    Na východě Čech k 17. hodině eviduje skupina ČEZ v Královéhradeckém kraji 33 poruch na vedení vysokého napětí: na Hradecku, Jičínsku, Náchodsku, Rychnovsku, Trutnovsku. V Královéhradeckém kraji je k 17. hodině téměř 29 tisíc domácností bez energie.

    Na Pardubicku má skupina ČEZ 10 poruch na vedení vysokého napětí, a to na Chrudimsku, Pardubicku, Ústeckoorlicku. V Pardubickém kraji je k 17. hodině cca 7 tisíc domácností bez energie.

    Na Vysočině to jsou 4 poruchy na vedení vysokého napětí. V kraji je k 17. hodině cca 100 domácností bez energie.

    „Počet zákazníků bez energie stále klesá, protože máme v terénu pracovníky poruchových čet, kteří na odstranění pracují již od ranních hodin. V terénu máme maximální počty pracovníků,“ hlásí regionální mluvčí skupiny Šárka Lapáčková Beránková.

  • České dráhy: Vybavte se tekutinami a jídlem i na kratší trasy

    Podle informací Českých drah k 16:00 je kvůli silnému větru a popadaným stromům do kolejiště přerušen provoz na 13 tratích. Na dalších úsecích je nařízena snížená rychlost.

    Na svých internetových stránkách České dráhy žádají cestující, aby zvážili své cesty a případně je odložili, zvláště pokud cestují s malými dětmi.

    „Prosíme cestující, aby se na možné komplikace při cestování připravili a vybavili se na cestu tekutinami, jídlem, případně léky, které pravidelně užívají, a to i v případě cesty na kratší vzdálenost,“ stojí na stránkách Českých drah.

  • Distributor energií EG.D: Situace se uklidňuje

    Společnosti EG.D evidovala ve svém distribučním území po čtvrté hodině odpoledne 15 poruch na vedení vysokého napětí a přibližně 2900 odběratelů bez dodávek elektrické energie. Dopoledne to bylo podle tiskové zprávy společnosti zhruba 10 tisíc odběratelů.

    „Nejvíce poruch máme v Jihočeském kraji, kde je 12 poruch na vedení vysokého napětí a bez dodávek elektrické energie je zhruba 2400 odběratelů. Nejpostiženější oblastí je Českokrumlovsko a potom pomezí Jihočeského kraje a Kraje Vysočina,“ hlásí Roman Šperňák, regionální tiskový mluvčí společnosti.

    Další poruchy společnost EG.D eviduje na Jihlavsku, Třebíčsku a v okolí Velkého Meziříčí a týkají se dohromady necelých 500 domácností. Nejčastějšími příčinami poruch jsou pády stromů a větví do vedení a potrhané vodiče a poškozené izolátory.

    „Situace už se uklidňuje, nové poruchy nepřibývají. Na všech místech se intenzivně pracuje a věříme, že budeme schopní obnovit dodávky ještě během dneška,“ dodává Šperňák.

  • Hasiči zveřejnili mapu Česka s hlášenými událostmi

    Hasičská záchranný sbor během dne zveřejnil, jak vypadá mapa České republiky s nahlášenými událostmi.

    Nejvíce zasažený je Středočeský, Ústecký a Plzeňský kraj. „Jedná se především o popadané stromy a větve nebo uvolněné plechy na střechách,“ uvedli hasiči na sociální síti Facebook.

  • Všechny jednotky jsou terénu, hlásí hasiči v Praze

    Operační středisko pražských hasičů muselo být posíleno a prakticky všechny jednotky jsou v terénu, vypomáhají dobrovolní hasiči.

    Hasičský záchranný sbor hlavního města k 16. hodině eviduje 400 nahlášených událostí spojených se silným větrem.

    Mluvčí pražských hasičů na twitteru cituje kolegy z operačního střediska, podle kterých se jede na 200 procent a podobně jako u orkánu Kyrill.

  • Kde hrozí nebezpečí

    Foto: ČHMÚ

    Čím tmavší barva, tím větší riziko.

  • Co radí meteorologové

    Český hydrometeorologický ústav vydal doporučení, jak se chovat za silného větru: „Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.“

  • V Liberci zavřeli hřbitovy

    „Vzhledem k výstražné informaci vydané Českým hydrometeorologickým ústavem o vysokém stupni nebezpečí v souvislosti s aktuálními silnými povětrnostními podmínkami, je pro dnešní den vydán zákaz vstupu pro veřejnost na všechny hřbitovy ve vlastnictví města. Zákaz platí do 20:00,“ uvedl liberecký magistrát.

  • V Podkrkonoší padají stromy

    Foto: HZS Královéhradeckého kraje

    V Královéhradeckém kraji padá nejvíc stromů na Trutnovsku a Jičínsku.

  • Nenavštěvujte parky, prosí lidi Praha 2

    Kvůli vichřici v hlavním městě se rozhodla městská část Praha 2 vyzvat obyvatele, aby raději nenavštěvovali parky a dávali venku pozor.

    Na nebezpečí v ulicích už dříve během dne upozornil i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Nebezpečné mohou být neukotvené reklamní poutače, mobilní dopravní značky nebo lešení,“ vysvětloval na Twitteru Zdeněk Hřib.

  • Výuka ústecké obchodní akademie omezena

    Uvolněná střecha budovy Obchodní akademie v Ústí nad Labem ohrožuje kolemjdoucí v Pařížské ulici.

    „Proto jsme v této budově ukončili výuku a žáky odvedli mimo prostor nebezpečí. Výuka na Střekově pokračuje bez omezení,“ uvedla škola na svém profilu na sociální síti Facebook.

    O případném dalším omezení výuky budou rodiče i děti informovaní přes školní systém Bakalář.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy