Hlavní obsah

Ochladilo se o dvacet stupňů a padaly stromy. Zima bude i ve středu

Foto: HZS Ústeckého kraje

Nejvíc problémů působily hasičům popadané stromy a větve.

Reklama

V Česku se přes noc ochladilo o dvacet stupňů. Na hřebenech Krkonoš, kde bylo až sedm pod nulou, nasněžilo. Mnoho krajů zasáhla také vichřice. Silný vítr kácel především stromy.

Článek

V noci na dnešek se v Česku po předchozích teplých dnech ochladilo až o 20 stupňů. Nejchladněji bylo na Luční boudě v Krkonoších, kde rtuť klesla až na minus sedm stupňů. Mrzlo i v nižších polohách, zejména na západě Čech. V Česku také ve vyšších polohách v noci napadlo až přes deset centimetrů sněhu.

Zatímco víkend přinesl skoro letní teplé počasí, v pondělí se ochladilo a Česko zasáhly bouřky s deštěm i sněhem. „Během pondělí a noci na dnešek přešla přes naše území k jihovýchodu výrazná studená fronta. Na řadě míst se ochladilo zhruba o 20 stupňů Celsia a teplota klesla i slabě pod bod mrazu,“ uvedli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu. Kromě horské Luční boudy mrzlo třeba v Šindelové na Sokolovsku, kde bylo minus 2,9 stupně. Na několika místech západních nebo také středních Čech pak meteorologové naměřili teploty kolem minus jednoho stupně.

Ve vyšších polohách Česka, zhruba nad 600 metrů nadmořské výšky, také podle meteorologů v noci padal sníh. „V Krušných horách a Krkonoších mohlo výjimečně připadnout i přes deset centimetrů nového sněhu,“ oznámili meteorologové.

Velkou část republiky rovněž v pondělí zasáhly silné bouřky a vítr. Podle pondělních informací ČHMÚ dosahoval vítr v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Vítr lámal stromy a shazoval střechy, na řadě míst také přívalové deště zaplavily sklepy.

I ve středu bude podle předpovědi ČHMÚ chladno s deštěm, místy i se sněžením. V noci na středu teplota klesne až na minus jeden stupeň a přes den bude asi deset až 14 stupňů.Kvůli silnému větru hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli k několika desítkám zásahů. Museli hlavně odstraňovat spadlé stromy ze silnice. Postiženo bylo hlavně Orlickoústecko.

Stromy odklízeli hasiči například v Mladkově, Horní Dobrouči, Nekoři nebo Výprachticích v okrese Ústí nad Orlicí. Podobné zásahy měli rovněž v Trhové Kamenici na Chrudimsku nebo Horních Ředicích na Pardubicku. Celkem museli vyjíždět zhruba na tři desítky míst.

+1

Na Šumavě napadl na některých místech v noci na dnešek sníh. Většinou jde pouze o poprašek, někde však jeho vrstva dosáhla až pěti centimetrů. „Podle dlouhodobého pozorování to ale není výjimečná situace,“ řekl František Vavruška z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

„Není to nic mimořádného, když v květnu na Šumavě napadne sníh. Navíc je to opravdu slabá vrstva, která přes den roztaje,“ uvedl Vavruška.Dodal, že teploty se na Šumavě v noci dostaly mírně pod bod mrazu. Nejnižší hodnoty byly na vrcholech Plechý a Boubín, kde meteorologové naměřili minus pět stupňů Celsia.

Vavruška uvedl, že v nejbližších dnech už ve vyšších polohách sněžit nebude. Meteorologové spíše předpokládají od středy deštivější počasí.

Na Ústecku odletěla plechová střecha

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely k 42 událostem, které způsobil silný vítr. Většinou polámal stromy nebo větve. Nejvíce práce měli zatím hasiči na Teplicku.

„V okrese Teplice odstraňovali hasiči spadlé stromy na 18 místech. V okolí Krupky, Oseka, Novosedlic, Proboštova, Modlan a Sobědruh,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. V Sobědruhách shrnul vítr část plechové střechy na rodinném domě. Ve Vrchoslavi v Krupce utrhl vítr plechy na střeše.

V okrese Ústí nad Labem odstraňovali hasiči stromy na sedmi místech, a to ze silnic u Chlumce, Telnice, Homole u Panny, Božtěšic a v Čajkovského ulici v Ústí nad Labem. V Telnici odstranili strom z telefonního vedení. Část stromu spadla také na auto v ústecké městské části Všebořice.

K šesti událostem vyjeli hasiči v okresu Litoměřice. Stromy a větve spadly na vozovku u obcí Těchobuzice, Velemín, Řepčice, Litoměřice–Předměstí a Mšené Lázně.

Na Chomutovsku vyjeli hasiči kvůli počasí pětkrát. Zasahovali u obcí Jirkov, Vysoká Pec a v Chomutově. Na Lounsku odstranili hasiči strom z vozovky u Solopysk. V okrese Most odklízeli hasiči spadlé stromy na čtyřech místech u Litvínova. Na Děčínsku zasahovaly jednotky na dvou místech, a to u Modré a Kerhartic.

Evakuovali lidi z vlaku

Silný vítr v Královéhradeckém kraji v pondělí mezi 18:00 až 23:00 lámal stromy a ničil střechy. Hasiči měli kvůli tomu kolem 130 výjezdů. Na Trutnovsku hasiči vyjížděli sedmdesátkrát, na Náchodsku vyjeli ke 30 událostem. Nikdo nebyl zraněn.

„Situace se kolem (pondělní) 23:00 uklidnila a přes noc jsme neměli hlášenou žádnou novou událost. Dá se očekávat, že nové případy nám budou hlásit lidé až dnes,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Většinou hasiči odstraňovali stromy ze silnic. „Na několika místech jsme museli zajistit poškozené části střech, například v Trutnově, Dvoře Králové nad Labem nebo Svobodě nad Úpou,“ řekla mluvčí. Stromy na několika místech spadly na železniční tratě nebo poškodily elektrické vedení.

Hasiči nejčastěji odklízeli popadané stromy ze silnic, pomáhali také se zajišťováním uvolněných střech. Na několika místech spadly stromy do kolejiště. „Třeba u Police nad Metují pomohla místní dobrovolná jednotka s evakuací desítek lidí z vlaku na nádraží,“ uvedla Götzová.

Večer na hřebenech Krkonoš sněžilo a teploty klesly pod nulu, vyplynulo ze záznamů webových kamer horských bud. Podle meteorologů v Královéhradeckém kraji přes noc mělo v polohách nad 600 metrů napadlo až pět centimetrů, na horách až 15 centimetrů nového sněhu.

Hasiči čerpali vodu ze skladů

Vítr spojený s přechodem fronty lámal v pondělí večer v Libereckém kraji hlavně stromy, vzal i několik střech. Hasiči čerpali i vodu ze sklepů. Popadané stromy zastavily provoz na železnici. „Do půlnoci řešili hasiči 110 událostí, pak se situace uklidnila,“ řekla dnes mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Lucie Hložková. Ráno už byly všechny silnice průjezdné i provoz na železnici se do rána podařilo zcela obnovit.

Silný vítr začal působit problémy v Libereckém kraji v pondělí po 16:00. Zastavit se kvůli němu musela i kabinová lanovka na Ještěd. Třeba v Lomnici nad Popelkou na Semilsku nebo na Dvoračkách v Krkonoších spadlo za jedinou hodinu 17 litrů srážek na metr čtvereční. Celkově napršelo na některých místech bezmála 50 litrů srážek.

O střechu připravil vítr jeden z domů v Petrašovicích na Liberecku, zabezpečení bylo podle Hložkové velmi komplikované, protože v silném větru nemohli hasiči použít výškovou techniku. Komplikovaný byl také zásah u stromu, který spadl na střechu domu v Jítravě. Hasiči ho nakonec ponechali na místě, postarat se o něj musí specialisté.

Změna počasí přinesla i sněžení, nebylo ale příliš vydatné. Sněhový poprašek se objevil ve vyšších partiích Jizerských hor a Krkonoš. Žádné problémy ale sníh nezpůsobil, silnice jsou holé a mokré a bez problémů sjízdné. V Libereckém kraji je aktuálně skoro jasno a fouká jen slabý vítr. Výrazně se ochladilo, mnohde klesly ráno teploty k nule.

Reklama

Doporučované