Hlavní obsah

Vichřice odhalila pod střechou Průmyslového paláce překvapení z 19. století

Jak probíhá oprava střechy Průmyslového paláce?Video: Petr Švihel

 

Reklama

Vichřice před měsícem zdemolovala střechu hlavní haly Průmyslového paláce v pražských Holešovicích. Jak probíhá oprava a jaké jsou škody?

Článek

Záběry z konce října ukázaly, jakou sílu měla vichřice Herwart. Se střechou Průmyslového paláce si pohrála jak s plachtou, celou ji překlopila a rozlámala.

Na první pohled ničivá zkáza má překvapivé rozuzlení. Ukázalo se, že pod zničenou střechou z padesátých let minulého století se nachází ještě střecha původní, z konce 19. století. Ta ale postupem času tolik netěsnila a začalo do ní zatékat. Vichřice tak paradoxně urychlila návrat k původní podobě paláce.

„Střecha z padesátých let byla tak poškozená, že její oprava v podstatě nebyla možná. Druhým důvodem, proč jsme se ji rozhodli strhnout, je, že se v horizontu několika let plánuje oprava Průmyslového paláce a v rámci té opravy se plánuje návrat exteriéru k podobě z roku 1891,“ říká Pavel Klaška, předseda představenstva Výstaviště Praha.

Aktuálně se původní střecha sanuje speciální technologií, aby skrz ni nezatékalo. Průmyslový palác proto příští sezonu stihne načas a bez problémů.

„Palác se skládá ze střední haly a dvou křídel. Křídla jsou už 14 dní v provozu a střední hala je ještě zavřená, ale během měsíce ledna by měl být palác kompletně připravený na sezonu,“ říká Klaška.

Reklama

Doporučované