Hlavní obsah

Vichřice Thomas stopla leteckou i železniční dopravu. Zeslabená míří na východ Německa

Vichřice Thomas za sebou v Německu nechala zraněné a zkomplikovala dopravu.

 

Reklama

Rychlost větru dosahovala místy až 115 kilometrů za hodinu a dopravu na železnici i silnicích zkomplikovaly hlavně popadané stromy.

Článek

Západním Německem se v noci na dnešek prohnal silný vítr. Za sebou zanechal nejen popadané stromy, ale i několik zraněných. Vichr pojmenovaný Thomas by měl podle agentury DPA během pátku zeslabit a zamířit na východ Německa.

Jedná se o stejnou větrnou smršť, která přišla z Velké Británie. Tam ji pojmenovali Doris a vyžádala si nejméně jednu oběť. Provázena silným větrem a lijáky narušila fungování železniční dopravy a tisíce domácností se ocitly bez elektřiny. Vítr dosahoval rychlosti až 150 kilometrů v hodině.

Varování před špatným počasím meteorologové vydali pro sever a severozápad Německa. V průběhu dne by se měl oslabený vítr přesunout do východoněmeckého Saska a Braniborska.

Rychlovlak v Cáchách narazil do stromu

Rychlost větru dosahovala místy až 115 kilometrů za hodinu a situaci začaly komplikovat hlavně popadané stromy. Na několika železničních tratích se kvůli tomu zastavil provoz.

Na hlavním nádraží ve Wuppertalu spadl strom na nadzemní vedení a expresní vlak Intercity. V Cáchách pak rychlovlak Thalys narazil do vyvráceného stromu. Vlaky nejely ani na nádraží v Dortmundu. Další uzavírky zasáhly i okolí Frankfurtu nad Mohanem.

Stovky lidí ve čtvrtek večer uvízly na nádraží v Liverpoolu kvůli zpoždění vlaků:

Bouře Thomas, pojmenovaná v Británii Doris, si ve Spojeném království vyžádala nejméně jednu oběť. Zrušeny byly i desítky leteckých spojů. Tisíce domácností přišly o dodávky elektřiny.

Reklama

Doporučované