Hlavní obsah

Obrazem: Argentina se ponořila do smutku. Odešel božský Diego

Fotbaloví fanoušci se shromažďují po celé Argentině, aby se rozloučili s fotbalovou ikonou Diegem Maradonou.Video: AP

 

Reklama

Argentina se zahalila do smutku, země truchlí za zemřelého legendárního fotbalistu Diega Maradonu. Fanoušci se sešli u rodného domu fotbalisty nebo na stadionu, kde v roce 1976 zahájil kariéru.

Článek

Argentinec Diego Maradona, který jako kapitán dovedl své národní mužstvo k vítězství na mistrovství světa v roce 1986, zemřel ve středu na infarkt. Bylo mu 60 let.

V Argentině se fanoušci shromáždili na místech, která jsou se životem legendárního hráče nerozlučně spojena. Mezi ně patří malý domek v oblasti Villa Fiorito, kde Maradona vyrostl, ale i stadion týmu Argentinos Juniors, kde v roce 1976 zahájil svou kariéru. Stadion po něm byl v roce 2004 pojmenován.

Maradona patřil k nejlepším a nejuznávanějším fotbalistům historie. Pro mnohé byl idolem, podle The New York Times jej mnozí Argentinci uctívali až s náboženskou úctou.

Na stadionu fanoušci pokládali svíčky a květiny. „Jsem dojatý. Nechápu to, nevidím správně realitu. Diego nikdy nezemře, dnes se rodí Maradonův mýtus,“ uvedl pro Sky News doktor Dante López. Piety na stadionu se účastnil také Mariano Jeijer, který řekl, že nechtěl být smutný doma. „Diego je symbolem toho, že jsme Argentinci,“ dodal Jeijer.

Na Maradonův bývalý domek v chudší části Buenos Aires Villa Fiorito začali lidé malovat mural, a to navzdory skutečnosti, že nemovitost již rodině fotbalisty nepatří.

Argentinský fotbalový svaz ve středu na smutnou zprávu reagoval vyjádřením „svého nejhlubšího zármutku nad smrtí naší legendy Diega Armanda Maradony“. „Budeš vždy v našich srdcích,“ uvedl svaz.

Fanoušci truchlí i v italské Neapoli, kde Maradona strávil 7 sezon, na které místní fanoušci nikdy nezapomenou. Stal se kapitánem klubu a v roce 1987 ho dovedl k vůbec prvnímu titulu Serie A. Maradona nastřílel za Neapol 115 gólů. Až do roku 2017 byl jejím nejlepším střelcem, dokud jeho rekord nepřekonal Marek Hamšík.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Neapole na smrt legendy zareagovali zapálením světlic u Maradonovy místní nástěnné malby.

„Pro nás je Diego všechno. I hřiště se jmenuje Maradona. Nevím, jestli ještě někdy budeme mít nějakého Diega. Jaké jsme měli štěstí, že jsme ho měli doposud!“ uvedl argentinský prezident Alberto Fernández podle webu Buenos Aires Times během rozhovoru, který se konal necelou hodinu po potvrzení Maradonovy smrti. Fernández se už rozhodl na počest Maradony vyhlásit tři dny státního smutku.

„Vzal jsi nás na vrchol světa. Udělal jsi nám nesmírnou radost. Byl jsi největší z nás všech. Díky, že jsi existoval, Diego. Budeš nám navždy chybět,“ napsal Fernández na Twitteru.

Foto: AP

„Děkujeme, Diego,“ píše se na informačních tabulích všech zastávek metra v Buenos Aires.

Reklama

Doporučované