Hlavní obsah

Video: Balkánské přehrady i krajinu zavalily plující ostrovy odpadků

Bez komentáře: U vodní přehrady na řece Lim se utvořil obrovský ostrov odpadků. Experti odhadují, že se u hráze nahromadilo 40 000 metrů krychlových odpadků.Video: Twitter/principijelista, Youtube/NOVA S

 

Reklama

Jde o ekologickou katastrofu: do několika řek se dostala obrovská masa odpadu ze skládek. Plující smetí zároveň ohrožuje chod tamních vodních elektráren.

Článek

Přehradní nádrž na řece Lim se v jihozápadním Srbsku naplnila odpadky tak, že už ani není vidět vodní hladina. Televize N1 ve svém vysílání uvedla, že se již nejedná o katastrofu, nýbrž o „ekologickou genocidu“.

Řeka Lim po vydatných deštích spláchla všechno, co do ní lidé od Plavu v Černé Hoře až do Potpećské přehrady u srbského města Priboj naházeli. Místní nyní označují jezero za plovoucí skládku.

Experti odhadují, že se u hráze nahromadilo 40 tisíc metrů krychlových odpadků, které již ohrožují i provoz vodní elektrárny. Zhruba polovina odpadu obvykle klesá ke dnu a je velmi složité jej odvézt.

Největším znečišťovatelem je podle místních skládka u města Prijepolje, která se nachází přímo na břehu Limu. „U lidí ten pohled na horu odpadků budil odpor, tak ji pod tlakem veřejnosti zavřeli. Nebyla ale sanována, a tak Lim dále splachuje odpadky z této skládky, zvlášť když má vyšší hladinu,“ říká ekologický aktivista Saša Bijelić.

Úřady navíc podle něj nebyly schopny najít za zrušenou skládku adekvátní náhradu, a mnoho odpadu z dalších nevhodně umístěných skládek tak opět končí v řece.

Podle srbského vydání stanice BBC se na březích Limu nachází na 70 divokých či nezajištěných skládek.

Srbské úřady plánují postavit napříč přehradou 300 metrů širokou pontonovou zábranu, s jejíž pomocí by se naplavené odpadky sbíraly. Siniša Laković z ekologického sdružení Jastreb má za to, že by opatření mohlo pomoci, především by se ale podle něj mělo zakázat skladování odpadu kolem řeky.

„Myslíte si, že je to možné vyřešit nějakou bariérou? Problém se musí řešit na úrovni státu, ale dosud jsme neviděli, že by byla vůle to vážně řešit,“ myslí si naopak Bijelić.

Problém s odpadem řeší i přehrada Visegrad na řece Drině. Video: AP

Stejný problém s odpadky řeší i na přehradní nádrži u Visegrádu v Bosně a Hercegovině.

Kvůli porušené barieře ucpávají plastové láhve, rezavé sudy a další odpad řeku Drinu. Ty se k přehradě dostaly díky rozvodněným řekám, které spláchly nelegální skládky nacházející se většinou poblíž vodních toků. Dalším důvodem velkého množství odpadu je hojně rozšířené vyhazování přímo do řeky.

Tamní úřady tvrdí, že každý rok v blízkosti Visegrádu vytáhnou z řeky 6000 až 8000 metrů krychlových odpadu.

Přestože se problém každoročně opakuje, balkánské země pro řešení moc nepodnikají, upozorňuje AP.

Dejan Furtula, odborník na životní prostředí ze skupiny Eco Center, řekl, že odpadky v Drině jsou také rizikem pro místní faunu a flóru. Odpad se sice pravidelně odstraňuje na místní skládku, ale látky, které z něj unikají, se dostávají zpět do řeky.

Ekologická katastrofa na obou řekách má negativní dopad na tamní turistický ruch. Lim a Drina jsou totiž velmi oblíbené mezi vyznavači vodních sportů.

Reklama

Doporučované