Hlavní obsah

Video: Bij ho! Trumpův příznivec vytáhl na protivníky pálku

Bez komentáře: V americkém Salemu se střetli podporovatelé prezidenta Donalda Trumpa s demonstranty proti rasismu. Jeden z příznivců současného prezidenta v boji použil baseballovou pálku, jiný pepřový sprej.Video: AP

 

Reklama

Více než sto Trumpových přívrženců, mezi kterými byli i stoupenci krajní pravice, se sešlo před budovou oregonského kongresu a mávalo americkými vlajkami a transparenty s nápisy Trump 2020. Někteří u sebe měli zbraně.

Článek

Proti této skupině se v Salemu postavilo na 20 demonstrantů z hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Jak je vidět v úvodním videu, obě strany se střetly. Používaly se pepřové spreje i paintballové zbraně.

Jeden z Trumpových stoupenců pak zmlátil svého protivníka z protirasistického hnutí baseballovou pálkou, druhý zase použil hasicí přístroj, informovala agentura Reuters s odvoláním na svědky incidentu. Tomu přihlížela asi dvacítka policistů. Několik lidí bylo zraněno. Zatčeni byli nakonec dva agresivní příznivci prezidenta.

V nedalekém Portlandu se další noční pochod obešel bez incidentů. Lidé tu vycházejí do ulic už 102 dnů v řadě. Připomínají si smrt šestačtyřicetiletého černocha George Floyda, který zemřel 25. května poté, co mu bělošský policista klečel během zatýkání dlouhé minuty na krku.

Do prezidentských voleb zbývá devět týdnů a v zemi vrcholí prezidentská kampaň. Současná hlava Spojených států Donald Trump v kampani slibuje, že v zemi zajistí právo a pořádek. Jeho vyzyvatel v boji o Bílý dům Joe Biden tvrdí, že Trumpova rétorika přispívá k násilí.

Reklama

Doporučované