Hlavní obsah

Video: Boje v Karabachu pokračují navzdory vyhlášenému příměří

Boje mezi arménskými silami a ázerbájdžánskou armádou pokračují bez ohledu na dohodu o příměří.Video: AP

 

Reklama

V sobotu se Arménie a Ázerbájdžán v Moskvě dohodly na příměří v bojích o spornou oblast Náhorní Karabach. Přesto dohodnutý klid zbraní obě znepřátelené strany porušují.

Článek

Arménská strana v sobotu obvinila Ázerbájdžán, že porušil příměří ostřelováním Stěpanakertu, správního střediska Náhorního Karabachu, který ovládají arménští separatisté. Baku naopak obvinilo arménské síly z ostřelování měst Terter a Agdam u hranic s Karabachem.

V neděli pak ázerbájdžánské úřady uvedly, že arménské rakety zasáhly druhé největší ázerbájdžánské město Gjandža. Nejméně devět lidí přišlo o život a 33 utrpělo zranění. Jerevan zprávy o porušování příměří v bojích o Náhorní Karabach popřel.

Arayik Harutyunyan, faktický prezident samozvané Náhorní karabašské republiky, na tiskové konferenci obvinil ázerbájdžánské úřady, že nedodržely dohodu o výměně vězňů a mrtvých, k níž mělo dojít v neděli za podpory Červeného kříže.

Po celý víkend byla terčem ostřelování i karabašská metropole Stěpanakert. Boje mezi oběma zeměmi pokračovaly i v pondělí ráno bez ohledu na dohodu o klidu zbraní, která měla platit od sobotního poledne. Napsala to agentura AFP s odvoláním na své zpravodaje na místě konfliktu.

Reportéři AFP také uvedli, že zaslechli střelbu děl z okolí města Terter, ležícího severovýchodně od Karabachu.

Přestože od soboty platí příměří umožňující výměnu zajatců a těl zabitých, žádná ze znepřátelených stran ho fakticky nedodržuje. K potyčkám mezi znepřátelenými stranami dochází často. Současné boje jsou ale nejtěžší za posledních 25 let.

Reklama

Doporučované