Hlavní obsah

Video: Bouře pustoší Louisianu, záplavy ohrožují i New Orleans

Bouře Cristobal se o víkendu přesunula ze Střední Ameriky k pobřeží USA. Na mnoha místech hustě prší, což má za následek bleskové povodně. Záplavy hrozí i New Orleansu.Video: AP

 

Reklama

Tropická bouře Cristobal, která minulý týden způsobila záplavy a sesuvy půdy ve Střední Americe, se přesunula k pobřeží USA. O život už přišly čtyři desítky lidí.

Článek

Americké středisko pro hurikány varovalo, že bouře poté, co se přesunula nad Mexický záliv, začala opět sílit. Agentura Reuters uvedla, že kvůli tomu byla v oblasti přerušena i těžba ropy.

Guvernér státu Louisiany John Bel Edwards už ve čtvrtek označil bouři Cristobal za mimořádnou událost a v pátek požádal prezidenta Trumpa, aby vyhlásil v oblasti nouzovou situaci. Ten pak v neděli na svém Twitteru odpověděl, že žádost vyslyší a vyhlásí v oblasti mimořádnou událost.

V neděli bouře zasáhla pobřeží táhnoucí se od Louisiany až po Floridu. Vyvolala v oblasti záplavy a na Floridě se dokonce zformovalo tornádo, které udeřilo na Orlando, kde vyvracelo stromy a strhávalo střechy. V některých oblastech jsou kvůli vysoké vodě a silnému větru přerušeny dodávky elektrického proudu, vody i zásobování potravinami.

Přestože Cristobal místy dosahuje rychlosti až 85 kilometrů za hodinu, experti se shodují, že by bouře neměla dosáhnout hurikánové síly. Podle agentury AP stoupla voda ve statě Mississippi během několika hodin až o 1,5 metru. Z důvodu častých záplav v této oblasti je ale většina domů postavena na pilotech. Zatopené jsou tak většinou jen sklepy a garáže.

V neděli hustě pršelo i v New Orleansu. Město vydalo tentýž den i dobrovolný příkaz k evakuaci pro ty oblasti, které jsou mimo protipovodňový systém města. Bouře by se pak podle listu The New York Times, který se odkazuje na Americké středisko pro hurikány, měla přesunout do Arkansasu a Missouri.

Podívejte se na úvodní video, jak bouře Cristobal decimovala pobřeží Louisiany a Floridy.

Reklama

Související témata:

Doporučované