Hlavní obsah

Video: Britský královský pár oslavil výročí, žije spolu 73 let

Britská panovnice Alžběta II. a princ Philip slaví 73. výročí svatby.Video: AP

 

Reklama

Britská panovnice Alžběta II. a princ Philip při té příležitosti zveřejnili na sociálních sítích fotografii, na níž společně otevírají přání od tří ze svých pravnoučat.

Článek

Alžbětě bylo pouhých 21 let, když se 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství provdala za poručíka britského královského námořnictva Philipa Mountbattena. Královnou je od roku 1952 a vládne déle než kterýkoli jiný britský monarcha. Zároveň má také nejdelší manželství ze všech britských panovníků.

Královnin manžel Philip, kterému náleží titul vévoda z Edinburghu, se narodil na řeckém ostrově Korfu 10. června 1921 jako princ řecký a dánský. Jako osmnáctiletý si začal dopisovat s tehdy třináctiletou Alžbětou, která později prozradila, že šlo o lásku na první pohled.

Foto: Chris Jackson, Getty Images

Na aktuálním snímku sedí královský pár na sofa na svém hradě Windsor a prohlíží si přání, které jim vyrobily děti jejich vnuka prince Williama a jeho manželky Catherine, vévodkyně z Cambridge. Na titulní stráně přání je číslo 73.

Čtyřiadevadesátiletá panovnice nadále vykonává své královské povinnosti, zatímco 99letý Philip se v roce 2017 stáhl z veřejného života.

V Anglii nyní kvůli covidu-19 platí plošná uzávěra a královský pár se izoluje na hradě Windsor.

Reklama

Doporučované