Hlavní obsah

Video: Brutální zákroky běloruské policie vůči demonstrantům

Upozornění: Video obsahuje záběry, které zachycují násilí. Z Běloruska jsou hlášeny brutální zásahy policie vůči demonstrantům. Bezpečnostní složky používají zábleskové granáty, vodní děla nebo gumové projektily.Video: NEXTA_LIVE TELEGRAM CHANNEL, TUT.BY, AP

 

Reklama

V běloruském hlavním městě demonstrovaly tisíce lidí proti výsledku tamních prezidentských voleb. Do ulic vyšly poté, co byl Alexandr Lukašenko znovu zvolen prezidentem. Tedy pokud máme věřit oficiálním výsledkům.

Článek

Hlavní opoziční protikandidátka Svjatlana Cichanouská oznámila, že uvedený výsledek voleb neuznává. Ohlášení vítězství autoritářského prezidenta vedla v zemi k demonstracím. Proti protestujícím brutálně zasáhly speciální bezpečnostní síly OMON.

Na mnoha místech došlo k tvrdým střetům mezi demonstranty a policií. Jak dokládají nezávislá média a pozorovatelé na sociálních sítích, postupuje policie vůči demonstrantům obzvláště tvrdě.

Podle oficiálních údajů bylo zatčeno na 3000 protestujících, desítky lidí utrpěly zranění. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn, zábleskové granáty, gumové projektily a vodní děla. Na internetu se objevily informace, že mezi prostředky nasazenými při rozhánění davů byly i české zásahové výbušky P1.

Lidskoprávní organizace Vjasna uvedla, že jeden člověk zemřel, což úřady popřely. Podle nezávislého média Nexta během nočních demonstrací údajně zemřeli dokonce tři lidé.

Objevují se i zprávy, že v některých městech odmítly tamní pořádkové síly zasáhnout proti demonstrantům a složily své štíty.

Prezident Lukašenko viní z organizování nepokojů zahraniční síly. Podle něho byli protestující řízeni telefonicky z Česka, Polska a Británie. Informovala o tom běloruská agentura BelTA.

V úvodním videu můžete vidět zákroky z hlavního města Minsk. Na záběrech, které natočila nezávislá média, jsou vidět tvrdé zásahy policie proti demonstrantům jak během voleb, tak po vyhlášení výsledků.

Na dalších záběrech, které natočilo nezávislé medium TUT.BY, je vidět, jak se dav snaží zastavit policejní anton. Následně se vůz rozjede a jeden z protestujících, který se drží za zpětné zrcátko, je sražen. Podle tamních svědků utrpěl muž těžká zranění.

Upozornění: Video obsahuje záběry, které zachycují násilí.

Reklama

Doporučované