Hlavní obsah

Video: Čína představila nejrychlejší vlak na světě. Zvládne 620 km/h

Představení nového prototypu maglevu ve městě Čcheng-tu. Stroj by měl dosáhnout rychlosti 620 kilometrů za hodinu. Pro jeho testování byla zkonstruována 165 metrů dlouhá dráha.Video: AP

 

Reklama

Nový maglev z dílny čínských inženýrů může být předzvěstí vlaků dosahujících rychlosti některých letadel. Nejnovější prototyp by měl fungovat během zimních olympijských her v Pekingu plánovaných na rok 2022.

Článek

Čína se světu pochlubila novým „nej“ – odhalila prototyp nového vysokorychlostního vlaku maglev, který je schopen dosáhnout rychlosti 620 kilometrů za hodinu. Vlak jezdí na vysokoteplotní supravodivou energii (HTS). Díky tomu vlak při jízdě vypadá, jako by po zmagnetizovaných kolejích plul. Podle odborníků by vývoj vlakové dopravy tímto směrem mohl předznamenávat levnější a rychlejší dopravu příští generace, kdy by vlaky mohly rychlostí konkurovat některým letadlům.

Prototyp elegantního vzezření dlouhý 21 metrů představila Čína médiím ve městě Čcheng-tu v provincii S'-čchuan 13. ledna. Pro lepší představu provozu univerzitní vědci zkonstruovali 165 metrů dráhy. Podle státní tiskové agentury Sin-chua tak může vzniknout lepší představa, jak se budou cestující ve vlaku cítit. Do pravidelného provozu by mohl být vlak uveden v rozpětí tří až deseti let.

Čína je domovem největší vysokorychlostní železniční sítě na světě o délce přes 37 000 kilometrů a nejrychleji komerčně fungujícího vlaku – šanghajského maglevu. Vlak, který je schopen dosáhnout rychlosti 431 kilometrů v hodině, spojuje letiště Shanghai Pudong a Longyang Road ve východní části Šanghaje.

Snaha neustále vylepšovat infrastrukturu je v Číně o to patrnější s blížícími se zimními olympijskými hrami plánovanými na rok 2022 v Pekingu. Novou vysokorychlostní trať dlouhou 174 kilometrů staví Číňané se záměrem propojit Peking s hostitelským městem zimních olympijských her, s Čang-ťia-kchou.

Na začátku měsíce Čína představila ještě jednu novinku – vlak CR400AF-G, který zvládne rychlost až 350 kilometrů v extrémně nízkých teplotách, minus 40 stupních Celsia. Jezdit bude na trasách mezi Pekingem, Šen-jangem a Charbinem, kde se každoročně koná slavný ledový festival.

Reklama

Doporučované