Hlavní obsah

Video: Čína staví makety válečných lodí USA. Budou zřejmě sloužit jako terče

Bez komentáře: Čína staví makety válečných lodí USA. Budou zřejmě sloužit jako terče.Video: MAXAR, AP

 

Reklama

Čínská armáda postavila v pouštní oblasti na severozápadě země makety americké letadlové lodi a dalších válečných plavidel. Chce je zřejmě využívat jako terče při vojenských cvičeních, informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Článek

Na snímcích společnosti Maxar Technologies z neděle jsou vidět obrysy americké letadlové lodi a nejméně dvou torpédoborců. Společnost Maxar uvedla, že snímky pocházejí z pouště Taklamakan v čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Na fotografiích je rovněž patrný kolejový systém s terčem o velikosti lodi, který by podle expertů mohl simulovat pohyb plavidla.

Nezávislý Americký námořní institut na svých internetových stránkách uvedl, že napodobeniny amerických vojenských plavidel jsou součástí nové čínské střelnice budované v Sin-ťiangu Čínskou lidovou osvobozeneckou armádou.

Makety lodí by mohly být využívány při přípravě čínské armády na možný budoucí střet s vojenským námořnictvem Spojených států, uvedla agentura AP.

Čína v posledních letech výrazně posílila vojenské kapacity, což vyvolává znepokojení USA i dalších zemí. Napětí roste v oblasti Jihočínského moře, kde si Peking činí nároky na rozsáhlé území, i kolem Tchaj-wanu, jejž Čína považuje za svou provincii, ačkoli ostrov funguje desítky let de facto nezávisle.

Reklama

Související témata:

Doporučované