Hlavní obsah

Video: Čínské vody zaplavilo 240 tisíc tun „zelené katastrofy“

Bez komentáře: Velká zelená katastrofa. V Číně spustili úklid řasy, která sužuje tamní pobřeží.Video: AP

 

Reklama

Nepříjemný rybí zápach, narušení lodního provozu i cestovního ruchu, ohrožení života pod hladinou. To vše může způsobit přemnožená řasa, která se přibližuje k čínskému pobřeží. Na místě tak probíhají rozsáhlé záchranné akce.

Článek

Posledních 15 let se pravidelně pobřeží města Čching-tao v jihovýchodní části provincie Šan-tung zbarvuje do zelena. Rozsah napadení pobřeží řasou zvanou Enteromorpha však letos zaskočil vědce i místní.

Podle čínského Střediska pro mořské prognózy, pracujícího pod ministerstvem přírodních zdrojů, je rozsah „této katastrofy“ na svém historickém maximu. Zelený porost se táhne skrze Žluté moře na ploše přibližně 60 594 kilometrů čtverečních.

Město Čching-tao tak zahájilo projekt „Nouzové ošetření pro záchranu pobřežních vod“ kvůli minimalizaci negativních dopadů a zajištění, že se řasa nedostane na břeh. 3. července už v oblasti operovalo 7 300 plavidel snažících se odstranit přibližně 240 tisíc tun Enteromorphy. Zelená katastrofa, jak o ní píší čínská média, bude dle předpokladů čínské vody sužovat přibližně do poloviny srpna.

Enteromorpha patří k zeleným řasám, které jsou netoxické, jedlé a jako pokrm obzvláště oblíbené v oblastech Čchao-šan, Ťiang-su a Če-ťiang. Široce rozšířená Enteromorpha se v oceánech rychle rozrůstá a snadno vznáší na hladině. Při vhodných podmínkách spotřebovává ve vodě spoustu kyslíku a po rozpadu z ní čpí nelibý rybí zápach. Příliv této zelené řasy ničí pobřežní krajinu, blokuje vodní cesty a představuje vážnou hrozbu pro pobřežní rybolov, akvakulturu a cestovní ruch.

Obzvlášť velký problém představují neodstraněné části, které se po čase začnou rozkládat. Působením mikroorganismů řasa spotřebuje velké množství kyslíku v mořské vodě, což může nejen způsobit udušení organismů, jako je mořská okurka či mušle, má také negativní dopad na stabilitu, biomasu a život podmořských společenství.

Výzkumy v průběhu let dokázaly, že „pařeništěm“ pro Enteromorphu jsou mělčiny Žlutého moře, kde se řasa ve velkém množí a pluje si dál na sever. Plovoucí mech poprvé středisko zaregistrovalo 17. května. Čang Jong-jü, vedoucí oddělení pro správu a vynucování práva v oblasti rybolovu v Čching-tau, uvedl, že oblast pokrytá Enteromorphou je letos 9krát větší než v loňském roce.

Čching-tao vydalo 18. června oranžové varování před katastrofami mořských řas a zahájilo nouzové operace. Jihovýchodní vítr a silné proudy řasu zavály až k pobřeží čínského města. Kvůli rychlé práci fungují tři obranné linie, které mají zabránit také uhnívání řas.

„Obávám se, že kvůli silnému větru, vlnám a husté mlze se nebudou moci rybářské lodě pohnout a Enteromorpha se dostane na břeh,“ uvedl pro čínská média Čang.

Od pobřeží tak putují kamiony plné řas, které pak Číňané vykládají na určeném náměstí v Čching-tau. Zelené hromady nyní čekají na centralizovanou likvidaci a další využití. Poté, co odborníci řasu dehydratují a stlačí, se zpracuje na organické hnojivo.

Reklama

Související témata:

Doporučované