Hlavní obsah

Video: Další ohnivé peklo v Kalifornii. Vyhnalo z domovů 100 000 lidí

Přes 100 tisíc obyvatel jižní Kalifornie se muselo evakuovat před rozsáhlými požáry. Hasiči hasí ze země i ze vzduchu, požáry se jim ale zatím nepodařilo dostat pod kontrolu.Video: AP

 

Reklama

Kalifornie znovu bojuje s rozsáhlými lesními požáry. Letošní sezona je rekordní. Hasiči od počátku srpna hasili víc jak 1000 požárů.

Článek

Dva nové požáry vypukly v okrese Orange v jižní Kalifornii. Kvůli rychle se šířícím plamenům opustilo své domovy na 100 tisíc lidí, informuje tom agentura AP.

S ohněm, který se šíří kvůli suchu a silnému větru, bojuje zhruba 500 kalifornských hasičů. Zatím se jim nepodařilo dostat oheň ani zčásti pod kontrolu. Práci značně komplikuje místy těžce přístupný terén a silný vítr. Právě ten omezuje možnost využívat k boji s živlem vrtulníky a letadla. Příčina požárů zatím není jasná.

Společnost Southern California Edison uvedla, že od pondělí zvažuje preventivní bezpečnostní výpadky energie pro zhruba 71 000 domácností.

Dva hasiči utrpěli při zásahu proti živlu těžká zranění. Na rozsáhlých částech těla mají popáleniny druhého a třetího stupně a podle úřadů musejí být v nemocnici intubováni. S odkazem na tamní úřady o tom informuje AP.

Nejvyšší stupeň varování před požáry nyní platí v mnoha částech amerického státu Kalifornie.

Oheň netrápí pouze Kalifornii, ale pustoší i stát Colorado. Tamní hasiči bojují s největším požárem v historii státu. Požár Cameron Peak Fire, který vypukl v polovině srpna, už spálil 82 tisíc hektarů půdy a pro smutný rekord se tak zapíše do dějin požárů Spojených států.

Podle agentury AP od počátku roku oheň sežehl celkem 16 600 kilometrů čtverečních a zničil 9 200 domů. Kvůli požárům letos v Kalifornii zahynulo už 31 lidí.

Reklama

Doporučované