Hlavní obsah

Video: Děláte si legraci? ptají se v Tbilisi. Starostou chce být Nigerijec

Svět bez obalu: Nigerijec Richard Arinze Ogbunuju se chce stát v Tbilisi starostou. Reakce Gruzínců jsou různé.Video: RFE/RL

 

Reklama

Richard Arinze Ogbunuju žije v Gruzii už od roku 1996. Letos se rozhodl, že se prosadí v místní politice a kandiduje na starostu Tbilisi. Stal se tak prvním černošským kandidátem, který se o něco takového hodlá v Gruzii pokusit.

Článek

Ogbunuju si v Gruzii našel manželku, se kterou má tři děti, a pustil se zde i do podnikání. Pomáhá mladým Nigerijcům, jak se dostat na gruzínské univerzity.

Sám o sobě říká, že je dědicem nigérijské šlechtické rodiny. V rámci gruzínské nigérijské komunity tu přijal během slavnostního obřadu i titul krále.

„Mám tady takový titul, ale v Gruzii žiju jako obyčejný občan. Oproti tomu v Nigérii patřím ke šlechtě. Když bude potřeba, tak se tam vrátím. Třeba kdyby tam vypukla válka, ale teď je tam mír. V Nigérii je spousta šlechticů a já patřím mezi ně,“ říká gruzínský Nigerijec, který kandiduje za politickou stranu Naše sjednocená Gruzie. „Už když jsme Richarda zaregistrovali jako kandidáta do komunálních voleb, tak to bylo významné rozhodnutí. Řekl, že Gruzie je demokratická země a že Tbilisi je tolerantní město. Jsme na volební boj připraveni,“ tvrdí Isaki Giorgadze, předseda této strany.

Ogbunujuvova kandidatura ovšem v Gruzii vyvolala i rasistické reakce, a jeden z jeho soupeřů si dokonce na videu pomaloval obličej černou barvou.

A jaké jsou reakce voličů v ulicích? „Proč bych ho měl chtít za starostu Tbilisi? Zbláznili jste se? Přijdete sem a řeknete mi, že on je kandidát na starostu? Děláte si ze mě srandu?“ zlobil se třeba jeden z obyvatel hlavního města, jehož oslovila stanice RFE/RL.

Na druhou stranu obdržel Ogbunuju od mnoha Gruzínců i podpůrné vzkazy, takže prý stále věří, že je tato země tolerantní a kosmopolitní. „Jeden profesor mi řekl, že zde žijí Řekové, Arméni i Němci společně – mnoho různých národností – a chovají se k sobě přátelsky.“ Richard Ogbunuju kandiduje proti současnému tbiliskému starostovi a celé řadě dalších kandidátů. Bude pro něj velmi obtížné v takové konkurenci uspět. Ale 2. října se o to prý chce alespoň pokusit.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované