Hlavní obsah

Video: Dívence změnili teroristé život už dvě hodiny poté, co se narodila

Svět bez obalu: Malá Amena byla na světě pouhé dvě hodiny, když v porodnici teroristé zabili její matku a ji vážně poranili.Video: RFE/RL

 

Reklama

12. května 2020 zaútočili ozbrojenci Islámského státu na kábulskou porodnici. Malá Amena byla v tu chvíli jen dvě hodiny stará. Při útoku ji jedna z kulek zasáhla do nohy, její matku teroristé zabili.

Článek

„Ten den jsme přivezli manželku kvůli porodu do nemocnice. O měsíc později jsme si Amenu odvezli domů. Nohu měla v sádře a ve špatném stavu. A přišla o svou matku,“ vzpomíná v reportáži Rádia Svobodná Evropa její otec Rafiullah Sharifi.

Bestiální útok po sobě zanechal 27 mrtvých. Další desítky lidí byly zraněny. Mezi mrtvými byli mimo zaměstnanců nemocnice i kojenci a matky nově narozených dětí. Američtí vyšetřovatelé obvinili z útoku militantní skupinu Islámský stát.

V následujících dnech se mnoho afghánských žen nabídlo, že si přeživší sirotky vezmou a vychovají ve svých rodinách. „Přišla jsem dnes tyto děti nakojit, protože při tom krvavém útoku ztratily své matky. Mám čtyřměsíční dítě, které jsem nechala doma, a přišla jsem sem, abych jim dala mateřskou lásku a nakojila je. Jsem opravdu zdrcena tímto strašným zločinem, kterého se někdo dopustil na těchto malých dětech,“ říká na videu z 2020 Aziza Kermaniová.

Amena musela být už dvakrát operována a pravděpodobně půjde ještě na třetí operaci.

Její doktor říká, že se ale zotavuje docela dobře, a předpokládá, že bude schopna i chodit.

„Rodina mi říkala, že ve dvou jiných nemocnicích, které navštívili, doporučili lékaři, aby byla Ameně noha amputována. Když se dostala k nám, byl její stav vážný. Nic takového jsem v životě nemusel řešit. A možná jen několik málo chirurgů na světě muselo provést podobnou operaci. Ale já jsem optimista a podařilo se nám nakonec její nohu před amputací zachránit a i nervy se zotavují dobře,“ popisuje zdravotní anabázi malé Ameny chirurg Najibullah Bina z Francouzského lékařského institutu pro matky a děti.

Amenin otec se teď musí starat o své tři děti sám. „Jen já vím, jak je to těžké. Jen vidět děti je pro mě těžké. Jsou to moje děti a jsou mi tak drahé. Snažím se být silný. Jejich matka tu není, takže se jim snažím dát lásku za oba rodiče,“ říká Rafiullah.

Jeho rodina je stále postižena tragédií, ke které před rokem došlo. Ale díky lékařům a lásce blízkých se Amenin život den ode dne mění k lepšímu.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované